Guvernul Statelor Unite anunță că, începând cu luna viitoare, va relua recuperarea datoriilor studențești restante, inclusiv prin rețineri directe din salarii, după o pauză de mai mulți ani, potrivit AFP.
Donald Trump taie în carne vie. Lovitură financiară pentru aproximativ 5 milioane de americani
Această măsură va afecta în mod direct cinci milioane de persoane aflate în faliment, conform unui comunicat emis luni de Departamentul american al Educației, care a mai precizat că alte patru milioane de persoane au întârzieri considerabile la rambursarea creditelor.
În 2020, în timpul primului său mandat, președintele Donald Trump a suspendat rambursarea acestor împrumuturi uriașe, considerate o povară uriașă pentru milioane de gospodării, în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19. Măsura a fost ulterior prelungită de succesorul său, fostul președinte democrat Joe Biden, care a încercat în repetate rânduri să anuleze o mare parte din această datorie.
Însă în 2023, Curtea Supremă, dominată de conservatori, a blocat o parte dintre aceste inițiative.
Guvernul nu are autoritatea să șteargă datoriile
Secretara Educației, Linda McMahon, a declarat luni că această reluare a procesului de recuperare este necesară, subliniind că „Guvernul nu are autoritatea constituțională să șteargă datoria” și acuzând administrația Biden de „politici iresponsabile”.
Departamentul Educației a transmis că persoanele vizate vor primi notificări oficiale prin e-mail în următoarele două săptămâni, iar primele rețineri din salarii vor începe din vară. De asemenea, recuperările vor include și rețineri din anumite prestații sociale sau din rambursările de impozit.
O măsură care lovește milioane de familii
Anunțul a fost aspru criticat de Student Borrower Protection Center, o organizație care susține drepturile debitorilor studențești, calificând decizia drept „crudă”, cu potențialul de a „arunca familii ale muncitorilor într-un haos economic și mai profund”.
În Statele Unite, costurile pentru studiile universitare variază între 10.000 și 70.000 de dolari pe an, iar mulți absolvenți pășesc în viața profesională împovărați de datorii masive.
Potrivit Departamentului Educației, în prezent, 42,7 milioane de americani datorează un total de 1.600 de miliarde de dolari în împrumuturi studențești. Un studiu realizat de Pew Research Center arată că unul din patru adulți americani sub 40 de ani are o datorie de acest tip, media fiind cuprinsă în 2023 între 20.000 și 25.000 de dolari, în funcție de nivelul educației urmate.