Domenico Lucano, „primarul migranților”, condamnat la închisoare pentru favorizarea refugiaților

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.09.2021 - 18:27
Domenico Lucano, „primarul migranților”, condamnat la închisoare pentru favorizarea refugiaților. / Foto: ogginotizie.it

Un fost primar din Calabria, regiune din sudul Italiei, devenit cunoscut în toată lumea pentru politicile de integrare a migranţilor, a fost condamnat la 13 ani şi două luni de închisoare pentru nereguli legate de gestionarea acestor politici, informează Reuters.

SHARE

Domenico (Mimmo) Lucano, în vârstă de 63 de ani, a fost primar la Riace, un sat medieval cu 1.900 de locuitori, din 2004 până în 2018. În 2016, Lucano a fost inclus de revista Forbes pe lista primilor 50 de lideri mondiali.

'Mi-am petrecut viaţa luptând împotriva clanurilor mafiote, am fost de partea refugiaţilor. Astăzi totul se sfârşeşte pentru mine', le-a declarat Lucano reporterilor prezenţi în faţa tribunalului din oraşul calabrez Locri.

'Mă aşteptam la o achitare totală, nu mi-am imaginat nimic de felul acesta', a adăugat el.

Citește și: Ioana Mihăilă și Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei, la summitul Newsweek România

Lucano, acuzat de deturnare de fonduri, abuz în funcţie şi favorizarea imigraţiei ilegale prin ocolirea regulilor de azil

Presa italiană a relatat că Lucano era acuzat de deturnare de fonduri, abuz în funcţie şi favorizarea imigraţiei ilegale prin ocolirea regulilor de azil. Nu este clar deocamdată pentru ce capete de acuzare a fost condamnat.

În mandatul lui Lucano, Riace a fost salutat drept un model de integrare, după ce primarul a repopulat localitatea cu sute de migranţi, care au fost pregătiţi în meşteşuguri tradiţionale, au primit locuri de muncă şi alocaţii de subzistenţă.

Citește și: Estimare BNR: recapitalizare companiilor din România ar costa 146 de miliarde de lei

Procurorii l-au acuzat că a aranjat căsătorii false pentru a ajuta migranţi să obţină drept de rezidenţă şi că a acordat în mod ilegal un contract pentru colectarea de deşeuri unei cooperative a migranţilor.

La finalul mandatului său, mai mult de 300 dintre locuitorii din Riace proveneau dintre migranţi.

Pedeapsa venită ca un şoc este de două ori mai lungă decât ceruseră procurorii, afirmă media locale.

Într-un comunicat, avocaţii fostului primar, Giuliano Pisapia şi Andrea Daqua, au acuzat o pedeapsă 'absurdă' care 'contravine oricăror evidenţe'. Avocaţii au precizat că vor contesta verdictul de îndată ce va apărarea motivarea acestuia.

Sentinţa tribunalului din Locri a înfuriat asociaţii caritabile şi politicieni de stânga, dar a fost pe placul partidelor de dreapta, cu atât mai mult cu cât a survenit înaintea alegerilor din Calabria din acest weekend, la care Lucano candida pentru consiliul regional.

'Stânga vine cu candidaţi condamnaţi la 13 ani de închisoare', a transmis liderul Ligii, Matteo Salvini, un adversar acerb al proiectelor pentru migranţi ale lui Lucano.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.