Doliu în lumea filmului. Paolo Taviani, regizorul capodoperei "Padre Padrone" a murit la 92 de ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.03.2024 - 11:15
Doliu în lumea filmului. Paolo Taviani, regizorul capodoperei "Padre Padrone" a murit la 92 de ani - Foto: Profimedia images

Doliu în lumea filmului. Regizorul italian Paolo Taviani, care împreună cu fratele său Vittorio a realizat filme de referinţă, printre care capodopera "Padre Padrone", câştigătoare a Palme d'Or la Cannes în 1977, a murit joi la vârsta de 92 de ani, a anunţat primarul Romei.

SHARE

"Odată cu Paolo Taviani pierdem un mare maestru al cinematografiei italiene. Împreună cu fratele său Vittorio (decedat în 2018 la vârsta de 88 de ani, n.r.), el a realizat filme de neuitat, profunde şi angajate", a declarat Roberto Gualtieri pe platforma X.

Doliu în lumea filmului. Paolo Taviani, regizorul capodoperei "Padre Padrone" a murit la 92 de ani

Înmormântarea lui Paolo Taviani, decedat la Roma în urma unei "scurte boli", va avea loc luni la Roma, potrivit mass-media italiene.

Fraţii Taviani, care au format un duo rar în istoria celei de-a şaptea arte, au cosemnat în total 15 lungmetraje marcate de un stil foarte literar, amestecând istoria, psihanaliza şi poezia.

Film-şoc, "Padre Padrone" este o adaptare a romanului autobiografic al lui Gavino Ledda despre un tânăr cioban care scapă de controlul despotic al tatălui său, care, din considerente financiare, l-a obligat să abandoneze şcoala, lăsându-l analfabet până la vârsta de 20 de ani.

Citește și: Jean Constantin se lasă de școală pentru a munci în port și ajunge cel mai bun actor de comedie

După moartea fratelui său cu doi ani mai în vârstă, Paolo Taviani a mai găsit puterea de a realiza doar un singur film, "Leonora Addio", prezentat la Berlinală în 2022.

Puternic inspiraţi de maestrul neorealismului Roberto Rosselini, cei doi fraţi, fiii unui avocat antifascist, au fost interesaţi de problemele sociale încă de la debutul lor, în anii 1960.

Pasionaţi de cinema încă din tinereţe, Vittorio şi Paolo, născuţi în Toscana, s-au mutat la Roma în anii 1950. Unul dintre primele lor filme, "I sovversivi" (1967), prefigurează evenimentele din 1968, sub forma unei reflecţii asupra Partidului Comunist Italian la momentul înmormântării unuia dintre fondatorii săi, Palmiro Togliatti.

Citește și: Blocul unde a murit Toma Caragiu la cutremur, înconjurat de imobile cu bulină. Pericol de prăbușire

Inspiraţi de Brecht, Pasolini şi Godard, ei au realizat apoi "Sotto il segno dello scorpione" (1969), primul lor film color, cu Gian Maria Volonté în rolul principal, care va fi şi primul lor mare succes.

Sursa foto: Profimedia images

După încoronarea la Cannes a lui "Padre Padrone", cei doi au revenit pe Croazetă în 1982 cu "La Notte di San Lorenzo", un film cu o atmosferă feerică, care a câştigat Marele Premiu al Juriului.

În 2012, fraţii Taviani au câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin cu "Cesar Must Die", un film în care tragedia lui Shakespeare este jucată de deţinuţii de la închisoarea Rebibbia din Roma.

De asemenea, în 1986, ei au primit un Leu de Aur onorific la Festivalul de Film de la Veneţia, în semn de recunoaştere pentru întreaga lor carieră.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te