Disperare la Kremlin. Putin amenință cu „apocalipsa nucleară” la atacurile cu drone asupra Rusiei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.09.2024 - 10:57
Disperare la Kremlin. Putin amenință cu „apocalipsa nucleară” la atacurile cu drone asupra Rusiei - Foto: Profimedia images
Disperare la Kremlin. Putin amenință cu „apocalipsa nucleară” la atacurile cu drone asupra Rusiei - Foto: Profimedia images

Disperare la Kremlin. Federația Rusă va introduce modificări ale doctrinei de descurajare nucleară care vor permite utilizarea armelor nucleare ca răspuns la atacurile statelor non-nucleare care utilizează arme convenționale.

SHARE

Disperare la Kremlin. Federația Rusă intenționează să-și modifice doctrina de descurajare nucleară pentru a permite folosirea armelor nucleare împotriva statelor care utilizează arme convenționale, inclusiv în cazul atacurilor cu drone sau alte mijloace aeriene și spațiale.

Disperare la Kremlin. Putin amenință cu „apocalipsa nucleară” la atacurile cu drone asupra Rusiei

Conform noilor reglementări propuse de Vladimir Putin, orice stat non-nuclear care primește sprijin din partea unui stat nuclear va fi considerat o amenințare comună împotriva Rusiei, justificând astfel un răspuns nuclear.

„Versiunea actualizată a documentului propune să se considere agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, ca fiind atacul lor comun asupra Rusiei”, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Noua doctrină propune ca utilizarea armelor nucleare să fie justificată la „primirea unor informații fiabile privind lansarea masivă a mijloacelor de atac aerian și spațial și trecerea frontierei de stat”.

Citește și: ANIMAȚIE GRAFICĂ Rușii simulează distrugerea nucleară a Londrei. Scenariu: 1.000.000 de morți

Aceasta ar include atacuri cu avioane de luptă, rachete de croazieră, drone și aeronave hipersonice. În plus, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare și în cazul unui atac convențional împotriva aliatului său, Belarus.

Documentul original al „Politicii de stat privind descurajarea nucleară”, publicat în iunie 2020, permitea deja lansarea unei lovituri nucleare în cazul unui atac cu rachete balistice împotriva Rusiei sau a unui aliat, utilizarea de arme de distrugere în masă sau atacuri împotriva unor instalații critice de stat.

Citește și: Rusia vrea să dezlănțuie haosul nuclear în Ucraina. Atacul care ar ucide milioane de oameni

Noile modificări extind scenariile în care armele nucleare pot fi folosite, crescând tensiunile geopolitice și pericolul unui conflict nuclear.

Modificările doctrinei nucleare ruse și avertismentele lui Putin vin pe fondul intensificării atacurilor cu drone asupra teritoriului rus, potrivit mil.in.ua.

Eșecuri repetate în testele cu rachete balistice intercontinentale

Pe lângă modificările în doctrina nucleară, Rusia se confruntă cu dificultăți tehnice majore. Recent, un test al rachetei balistice intercontinentale RS-28 Sarmat a eșuat, motorul explodând la baza de testare Plesetsk.

Explozia a creat un crater uriaș și a provocat daune semnificative infrastructurii din jur.

Conform raportărilor, Rusia a reușit doar o singură lansare reușită a rachetei RS-28 Sarmat din cinci încercări. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te