Discuția dintre mecanicul trenului și șeful gării care l-a trimis pe linia greșită. Sunt 57 de morți

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 03.03.2023 - 11:19
Accident feroviar în Grecia FOTO: Profimedia Images

Discuția dintre mecanicul trenului Intercity care venea de la Salonic și șeful de gară din Larissa a fost dată publicității de autoritățile din Grecia. Bilanțul accidentului feroviar a ajuns dega la 57 de morți.

SHARE

Discuția dintre mecanicul trenului și șeful gării care l-a trimis pe linia greșită scoate la iveală o eroare umană colosală. Cel care a trimis la moarte zeci de oameni era în funcție de doar o lună.

Acum, bilanțul dezastrului feroviar din Grecia a ajuns la 57 de morți. Principalul suspect al accidentului de tren de pe ruta Atena - Salonic a fost pus oficial sub acuzare. El își recunoaște vina dar spune că nu este singurul responsabil pentru tragedie, scrie Digi24.ro.

Discuția dintre șeful de gară din Larissa și mecanicul trenului Intercity

Presa elenă aduce în prim-plan un lanț de erori, corupție și neglijență. Ieri, trenurile din Grecia și metroul din Atena nu au circulat, după ce angajații feroviari, furioși pe întreaga situație, au intrat în grevă. Peste 2.000 de persoane au protestat pentru a doua zi consecutiv la Atena şi Salonic.

Citește și: VIDEO Proteste violente în Grecia după catastrofa feroviară în care au murit 57 de oameni

De asemeena, înregistrările ultimei conversații între mecanicul de la intercity și șeful gării din Larissa, care l-a trimis pe linia greșită au ajuns în spațiul public. 

 În niciun moment nu pare că este o situație de criză sau că ar fi vreo problemă. Șeful de gară îi spune trenului 62 să meargă înainte, în mod normal. 

Mecanicul trenului: Larissa mă aude?

Șeful de gară: Da, te aude. Cu nr. 47 treceți de semaforul roșu până la stația Nei Poroi

Mecanicul trenului: Vasili, plec?

Șeful de gară: Pleacă, pleacă.

Mecanicul trenului: Ok, o seară bună.

Ordinul care a pecetluit soarta a zeci de oameni

Șeful gării Larissa a cerut unui subaltern să schimbe manual un macaz, deoarece un tren local se blocase și trebuia mutat de pe linia principală. Doar că șeful de gară nu a mai dat ordinul să fie mutat macazul înapoi.

Subaltern: Vasili, să schimb poziția macazului?

Șeful de gară: Nu, nu schimba poziția pentru că vine 1564

Subaltern: Ok, o să las așa, pe diagonală.

Astfel au ajuns cele două trenuri pe aceeași linie. Momentul impactului a fost surprins de o cameră de supraveghere. La un moment dat, pe filmare, se vede cum apare o minge de foc uriașă. Primele vagoane ale trenului de pasageri au fost cuprinse de flăcări.

Konstantinos Imanimidis, voluntar al Crucii Roșii: "Este cel mai dificil moment atunci când nu salvezi vieți și recuperezi cadavre. Nu este ceva ce ne place, nu este ceva ce ne dorim, dar este ceva ce va rămâne în memoria noastră întotdeauna, indiferent cât de mult încercăm să scăpăm."

Șeful de gară din Larissa era în funcție doar de o lună. Abia trecuse examenele. Are termen până sâmbătă să depună mărturia și să își pregătească apărarea. Avocatul bărbatului de 59 de ani a spus că acesta este distrus sufletește și că își asumă o parte din vină. Dar nu pe toată.

Român dispărut în tragedia din Grecia

Un român a fost dat dispărut în tragedia feroviară din Grecia. Este un tânăr care se dusese la Atena să dea examen auto şi avea bilet de întoarcere la Salonic în trenul morţii.

Familia nu ştie nimic de soarta lui şi a postat, disperată, pe un grup de Facebook al românilor din Elada.

Citește și: Un român, printre dispăruții din catastrofa feroviară din Grecia. Avea bilet în „trenul infernului”

Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs miercuri în localitatea Tempe.

Tragedia s-a produs marți seara 28 februarie între Atena și Salonic.

Trei vagoane au deraiat cu câteva minute înainte de miezul nopţii în dreptul oraşului Larissa, în centrul ţării, după coliziunea dintre un marfar şi un tren care transporta 350 de pasageri, a raportat acest purtător de cuvânt.

Potrivit presei elene, acesta este "cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia vreodată".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te