Deși a ajutat Ucraina cu sateliții Starlink, Elon Musk face noi declarații aiuritoare pe subiect

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.02.2023 - 20:26
Elon Musk, CEO-ul Twitter- Foto: Flickr/Daniel Oberhaus
Elon Musk, CEO-ul Twitter- Foto: Flickr/Daniel Oberhaus

Elon Musk a fost catalogat drept „idiotul util” al Rusiei, după ce a acuzat-o pe subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland, că e prea „belicoasă”, pentru că a sprijinit atacurile ucrainene asupra țintelor militare din Crimeea, scrie „Daily Mail”.

SHARE

CEO-ul Twitter a spus că „nimeni nu împinge războiul din Ucraina mai mult decât Nuland”, stârnind indignarea unei game largi de personalități politice, inclusiv un fost diplomat canadian și un aliat al criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, aflat în închisoare.

Musk a răspuns la un tweet postat de controversatul psiholog Jordan Peterson, care a distribuit o știre despre un propagandist rus. 

Marioneta lui Putin, Igor Korotchenko, a susținut, la televiziunea rusă de stat, că SUA au depășit linia susținând atacurile asupra Crimeei, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, în urma unui referendum fals.

Precizările sale cin după ce Nuland a declarat că Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra țintelor militare din peninsulă și a cerut ca aceasta să fie demilitarizată.

Musk a intervenit și a postat pe Twitter: „Nimeni nu împinge acest război mai mult decât Nuland”. Tweet-ul său a fost criticat de personalități politice. Ivan Jdanov, un aliat al lui Navalny, care a fost forțat să fugă din Rusia, a răspuns: „Putin, de exemplu. Nu?'

Fostul diplomat și ministru canadian Chris Alexander l-a acuzat pe Musk că dezinformează.

Leonid Volkov, șeful de personal al lui Navalnîi, a scris: „Cauza acestui război nu este nimeni altcineva decât Putin”.

Accesul Ucrainei la sateliții Starlink, restricționat  

La începutul acestei luni, Elon Musk a fost criticat pentru că a împiedicat armata ucraineană să folosească tehnologia Starlink împotriva trupelor ruse.

Rețeaua de sateliți cu orbită joasă a fost crucială pentru utilizarea de către Ucraina a dronelor de pe câmpul de luptă – un element central al războiului – iar apărătorii țării nu au o alternativă viabilă. Legăturile prin satelit îi ajută pe luptătorii ucraineni să localizeze inamicul și să vizeze lovituri de artilerie cu rază lungă de acțiune.

Președintele Gwynne Shotwell de la SpaceX, care conduce Starlink , a declarat că compania a restricționat utilizarea Starlink de către Ucraina în scopuri militare.

Acest lucru a atras furia unui consilier de top al președintelui Volodimir Zelenski. Într-un tweet, Mihailo Podoliak a spus că SpaceX trebuie să decidă dacă este de partea dreptului Ucrainei la libertate sau a „dreptului” Rusiei de a ucide și a ocupa teritorii.

Săptămâna trecută, Moscova a acuzat SUA că a incitat Ucraina să escaladeze războiul, tolerând atacurile asupra Crimeei, și a avertizat Washingtonul că este acum implicat direct în conflict.

Moscova a răspuns comentariilor lui Nuland, care a afirmat că SUA consideră că Crimeea ar trebui demilitarizată la minimum și că Washingtonul sprijină atacurile ucrainene asupra țintelor militare din Peninsulă.

„Ucraina nu va fi în siguranță decât dacă Crimeea este la minimum demilitarizată”, a declarat Nuland pentru Carnegie Endowment for International Peace din Washington .

Întrebată despre pericolele escaladării războiului din Ucraina, Nuland a spus că Rusia are o serie de instalații militare cruciale pentru conflict. „Acestea sunt ținte legitime, Ucraina le lovește și noi sprijinim asta”, a spus Nuland.

„Acum americanii au mers și mai departe: ei incită regimul de la Kiev să escaladeze războiul”, a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.

„Ei furnizează arme în cantități uriașe, furnizează informații și participă direct la planificarea operațiunilor de luptă”, a spus Zaharova.

Sondajele lui Musk

Nu este pentru prima dată când Elon Musk are poziții controversate pe tema războiului din Ucraina. Anul trecut, miliardarul american Elon Musk le-a cerut utilizatorilor pe Twitter să se pronunţe asupra unui plan pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Acesta a propus un sondaj asupra unui posibil acord de pace între Ucraina şi Rusia, bazat pe patru principii:  

- Refaceți referendumurile în regiune anexate, sub supravegherea ONU. Rusia trebuie să plece de acolo dacă aceasta este voința populară.  

- Crimeea devine formal parte a Rusiei, așa cum a fost din 1783 (până la greșeala lui Hrușciov)

- Crimeei să-i fie asigurate rezervele de apă potabilă

-  Ucraina rămâne neutră.”

Cea mai controversată propunere a lui Musk a fost cea prin care a sugerat ca Rusia să păstreze Crimeea anexată ilegal în 2014 de regimul Putin, pentru care a oferit un argument istoric folosit în mod obișnuit de propaganda rusească.

Musk a vorbit de „greșeala lui Hrușciov”, adică transferul Crimeei în cadrul granițelor interne ale Uniunii Sovietice de la RSFS Rusia la RSS Ucraineană în 1954.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Președintele Volodimir Zelenski l-a trolat pe Elon Musk cu un sondaj propriu pe Twitter în care întreabă „Care Elon Musk vă place mai mult? Cel care susține Ucraina sau cel care susține Rusia”.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrii Melnik, i-a dat, de asemenea, un răspuns contondent lui Musk: „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”.

După valul de critici, Musk a postat un nou sondaj, în care propune ca oamenii din Donbas și Crimeea să aleagă dacă vor să fie parte a Ucrainei sau a Rusiei.

Citește și: Trupe ucrainene înaintează spre granița cu Transnistria. Se pregătește Kievul să apere Moldova?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a remarcat că „inițiativa” lui Elon Musk „nu i-a lăsat pe mulți să doarmă” în Ucraina, țările baltice, Polonia și Europa în ansamblu, subliniind că „în primul rând, a ținut roboții treji”, sugerând fără a furniza dovezi că „boții”  - conturi false de Twitter - „au participat activ la vot”.

„Este foarte pozitiv că un bărbat ca Musk caută o cale de ieșire din situație”, a mai spus marți purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, precizând că multe idei din propunerile făcute de CEO-ul Tesla și SpaceX „merită atenție”.

Citește și: Cum a „măcelărit” România Delta Dunării înainte să apară pericolul Bîstroe. 1.753 km de canale noi

Peskov a respins însă ideea despre repetarea referendumurilor din teritoriile ucrainene ocupate, pe care Moscova le-a anexat formal vinerea trecută.  

„Pe de altă parte, toate aceste reflecții, chiar și ale tuturor celor care găsesc înțelepciunea să gândească, sunt spulberate de decizii precum decizia lui Zelenski de astăzi despre imposibilitatea negocierilor cu Vladimir Putin”, a mai spus Peskov.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te