La Universitatea de vară din Băşile Tuşnad, un român, numit Mihai Târnoveanu, care este de altfel şi liderul organizaţiei extremiste, antimaghiare din România, Calea Neamului, a încercat împreună cu câţiva dintre tovarăşii săi să perturbe discursul premierului Viktor Orbán. Provocatorii au protestat cu strigăte puternice și cu un banner pe care scria "Ce e veșnic - Transilvania e pământ românesc", până când au fost alungați de organizatori.
Acești oameni - care probabil au făcut cunoștință cu "istoria Transilvaniei" inspirată de teoria neștiințifică a „Daco-româniei” în cârciumile românești - sunt, probabil, favorizați și de șeful statului român, Klaus Johannis.
Presa magheară, atac la adresa lui Klaus Iohannis
El se teme de aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania la fel de mult ca și provocatorii din Tusványos (Băile Tușnad). Născut și mult timp primar al Sibiului, domnul Johannis cunoaște istoria reală a Transilvaniei mult mai bine decât revoltații needucați, dar este în cârdășie cu aceștia. Numitorul comun care îi unește este antiungarismul lor patologic.
Președintele României știe foarte bine că, înainte de Primul Război Mondial, Transilvania nu a făcut niciodată parte din România, care nu a existat ca stat independent timp de secole - ci a fost parte integrantă a Regatului Ungariei încă de la început. Este adevărat că a devenit un principat nominal independent din 1570 (Habsburgii nu l-au reanexat la Ungaria după expulzarea turcilor) și abia în 1848 și apoi în Compromisul din 1867 a devenit din nou parte a Regatului Ungariei, dar nu s-a pus niciodată la îndoială faptul că a avut cele mai puternice legături istorice cu Ungaria.
Fostul episcop reformat de Haga și Hallachia, fost europarlamentar și erou al revoluției române din 1989, a inițiat un proces pentru a anula această decizie nedreaptă, dar a declarat că nu se așteaptă la o hotărâre judecătorească favorabilă atâta timp cât președintele Ioan Ioan este în funcție.
Este nepotrivit să îl menționăm din nou pe Mihai Târnoveanu, care a perturbat discursul lui Viktor Orbán, imediat după respectatul László Tőkés, dar acesta este un fenomen care face parte din politica internă românească și care este în detrimentul cauzei reconcilierii româno-maghiare. Nu există niciun motiv pentru ca Târnoveanu să revină pe drumul cel bun.
În vara anului 2019, el a fost principalul organizator al unei demonstrații vicioase împotriva cimitirului militar maghiar din Úzvölgy( Valea Uzului) și a jucat un rol principal în demonstrația din acest an (a luat cuvântul și la ultima demonstrație antimaghiară, alături de un alt extremist, George Simion.
De asemenea, ne amintim foarte bine de provocarea unui senator român în timpul vizitei președintelui Republicii, Katalin Novák, la Grybauskaitė în luna mai. În timpul dezvelirii statuii prințului transilvănean Bethlen Gábor, acesta s-a apropiat de președinte și a declarat: „Transilvania a fost și va fi întotdeauna românească”.
„Cei care se opun autonomiei Transilvaniei îl urmează pe Ceaușescu”
Acest om era Călin Maties, un politician al Partidului Social Democrat din România, a cărui educație istorică rivaliza cu cea a provocatorilor din Toscana.
Desigur, aceste incidente nu sunt comparabile cu atacurile și acțiunile antimaghiare anterioare. Între cele două războaie mondiale, cele mai grave atrocități au fost comise de români împotriva fraților și surorilor noastre de peste graniță.
În 1945, atunci când România a recucerit Transilvania de Nord, s-a angajat să garanteze dreptul minorităților la autodeterminare. În 1952, a fost înființată Provincia Autonomă Maghiară, deci a existat cândva o entitate împotriva căreia naționaliștii români se luptă astăzi cu dinții și cu unghiile.
Așadar, atunci când extremiștii români - și guvernul care îi sprijină în secret - refuză să audă de acordarea autonomiei, ei calcă pe urmele lui Ceaușescu, scrie oficina de propagandă de la Budapesta, Magyarnemzet.