Donald Trump își pierde răbdarea cu Rusia, spune preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, conform căruia intransigența lui Putin ar putea deschide calea pentru un pachet de sancțiuni zdrobitor.
Președintele Finlandei, Donald Trump, își pierde răbdarea cu Vladimir Putin, a declarat Stubb, după o lungă conversație cu omologul său american.
Alexander Stubb a spus că Trump și Putin, care urmează să discute telefonic luni, nu trebuie să decidă soarta Ucrainei în fața președintelui acestui stat, Volodimir Zelenski.
Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia, "dar în direcţia corectă". Cine spune asta?
Stubb a mai spus că există o șansă, în funcție de cum decurge apelul telefonic, ca senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal să prezinte în Congres săptămâna aceasta un pachet de sancțiuni care să facă finanțele Rusiei nesustenabile.
Stubb a fost în contact aproape zilnic cu Graham, care descrie pachetul de sancțiuni drept zdrobitor. La o conferință pe tema securității din Estonia, Stubb a declarat:
„Dacă ar fi să punem lucrurile cap la cap, am putea spune că Zelenski este răbdător, iar președintele Trump începe să fie nerăbdător, dar în direcția corectă, adică spre Rusia”.
Citeşte şi: Actorul român care l-a jucat pe Donald Trump, nominalizat la Oscar 2025. Trump: „Un gunoi uman!”
Stubb a spus că amenințarea cu sancțiuni și neimplementarea acestora nu va cauza o problemă de credibilitate, atâta timp cât Occidentul îl face pe Putin să reacționeze.
Se așteaptă ca Graham, care a discutat săptămâna trecută pachetul său de sancțiuni cu miniștrii europeni de Externe, să adapteze prevederile proiectului de lege, astfel încât acesta să vizeze firmele străine care importă energie rusească.
Graham, un susținător fidel al lui Trump, prezintă sancțiunile sale ca un supliment la politica tarifară a lui Trump și nu ca pe o alternativă.
Citeşte şi: Militarii SUA, stupefiați. Trump ordonă încetarea operațiunilor cibernetice împotriva Rusiei
Pachetul inițial conținea planuri de impunere a unor tarife de 500% asupra bunurilor oricărei țări care comercializează energie cu Rusia, o politică pe care Trump a inversat-o deja, în războiul său comercial.
Stubb a spus că orice contact european cu Putin se va face prin intermediul conducerii E3, formată din Marea Britanie, Franța și Germania. „La nivel înalt nu ar trebui să acționăm singuri”, a spus el, conform The Guardian.
Stubb, unul dintre liderii europeni din grupul restrâns de susținători ai lui Trump, a declarat că și-a folosit influența pentru a-l convinge pe președinte să-și revizuiască viziunea asupra puterii economice și militare a Rusiei.
Citeşte şi: Trump se gândeşte să privatizeze operatorul naţional de servicii poştale
La conferința de securitate Lennart Meri, de la Tallinn, el a dezvăluit că, în conversația sa de sâmbătă cu Trump, a încercat să explice că Rusia nu mai este o mare putere, „cu siguranță nu din punct de vedere economic”.
El a adăugat: „Este mai mică decât Italia, puțin mai mare decât Spania [în ceea ce privește economia sa]. Din punct de vedere militar, a vrut să nege suveranitatea independentă și integritatea teritorială a Ucrainei acum trei ani.
A avansat mai puțin de un punct procentual în acest an, iar rata dobânzii este de peste 20%, iar rezervele sale sunt epuizate.”
Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia. Rusia şi-a pierdut puterea
„Deci nu mai este o țară care poate fi considerată o mare putere. Acestea sunt genul de mesaje pe care trebuie să le transmiți. Nu este un joc ușor, dar trebuie doar să continui să interacționezi cu administrația americană.”
„Viziunea lui Trump asupra lumii nu este departe de ceea ce am văzut în concertul puterilor din secolul al XIX-lea – o eră a marilor puteri, uneori bazată pe concurență, alteori pe cooperare.
Trebuie să convingem administrația SUA că liberul schimb și regulile comune sunt mai bune decât acordurile tranzacționale și să demonstrăm că luăm în serios apărarea în Europa și că suntem furnizori de securitate, nu consumatori de securitate.”
Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia. "Se va întâmpla acum"
Matthew Whitaker, ambasadorul SUA la NATO , a declarat în cadrul conferinței că țara sa este prietena Europei, dar a avertizat cu privire la o prezență militară mai mică în Europa.
„Președintele Trump tocmai a spus: ajunge, se va întâmpla și se va întâmpla acum”, a spus el. „Va fi o situație ordonată, dar nu vom mai avea răbdare să tergiversăm.
Trebuie doar să trecem peste consecințele practice.” Amânarea anunțului privind retragerea trupelor americane până după un summit NATO, de luna viitoare, va îngreuna planificarea capabilităților.
Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia. Gigantul s-a trezit?
Radosław Sikorski, ministrul polonez de Externe, a fost unul dintre numeroșii lideri europeni care au acceptat că reechilibrarea cheltuielilor pentru Apărare, între Europa și SUA, era de mult așteptată, adăugând că este recunoscător față de Trump.
El a amintit ce a spus amiralul japonez Isoroku Yamamoto, despre americani, după Pearl Harbor - „Am trezit un gigant adormit” - și a spus:
„Putin a trezit și el gigantul. Încă nu are nici o idee cât de costisitor va fi acest lucru. De când președintele Trump a venit la putere, noi [NATO] ne-am dublat deja cheltuielile pentru Apărare. Suntem la 2% [din PIB].
Trump îşi pierde răbdarea cu Rusia. Cifre
„La următorul summit NATO, noua țintă va fi de 3,5%, pentru apărarea strictă, şi de 1,5%, pentru apărarea civilă și cibernetică. Când vom reuși, vom eclipsa Rusia.
Ca Europa, fără SUA, cheltuim de două ori și jumătate mai mult decât Rusia, pe picior de pace, faţă de cât cheltuie Rusia, pe picior de război.
Tot ce trebuie este să cheltuim banii mai bine, pe baza învățării lecțiilor din Ucraina, apoi să avem voința de a-i transforma într-o forță combativă. Ar trebui să fim recunoscători SUA pentru că spun lucrurile așa cum sunt.”
Deja Donald Trump pare că îşi pierde răbdarea cu Rusia. Dezacorduri aprinse
Stubb a adăugat că, în conversațiile sale cu administrația americană, nimeni nu a menționat părăsirea NATO și că este în interesul SUA să aibă aliați în Alianță.
Alar Karis, președintele estonian, a dezvăluit că a stat lângă Trump timp de două ore, la înmormântarea Papei la Roma și i s-a spus: „Nu-ți face griji, ești în siguranță”.
Donald Trump arată pumnul către presă, când coboară din Air Force One - Foto: Profimedia Images
Însă diplomații au avertizat că summitul NATO ar putea aduce dezacorduri aprinse cu privire la strategia Rusiei, europenii dorind să fie clar că Rusia reprezintă o amenințare pe termen lung, indiferent de înțelegerea din Ucraina.
Nu este încă clar în ce calitate va participa Zelenski la summit. Prezența sa este importantă, pentru liderii care nu doresc ca vreo înțelegere de pace să excludă aderarea Ucrainei la NATO.