De ce e albă zăpada? Ce spun experții despre „pătura albă” care acoperă, ca-n basme, pământul. Specialiștii vin cu explicații pentru care, deși zăpada este apă înghețată, aceasta are culoare.
De ce este albă zăpada?
Unul dintre motivele pentru care cu toții iubim zăpada este că acoperă totul într-o pătură albă, „pură”. Meteorologii spun că vom primi „câteva lucruri albe” și, în fiecare decembrie, este posibil să auziți cântecul „ Crăciunul alb” din nou și din nou.
Citeşte şi: Primăria Capitalei a pregătit plugurile de zăpadă. Când va ninge, de fapt, în București
Zăpada nu ar fi zăpadă dacă nu ar fi albă. Dar pare ciudat că zăpada este albă, deoarece este doar o grămadă de cristale de gheață lipite împreună. Deci, de unde își capătă zăpada culoarea albă distinctivă?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să facem o cercetare amănunțită și să vedem de ce lucruri diferite au culori diferite în primul rând.
Lumina vizibilă este alcătuită din multe frecvențe de vibrație diferite , pe care ochii noștri le detectează ca diferite culori. Practic, electronii particulei vor vibra o anumită cantitate ca răspuns la energie, în funcție de frecvența energiei.
În cazul energiei luminoase, moleculele și atomii absorb o anumită cantitate de energie luminoasă în funcție de frecvența luminii și apoi emit această energie absorbită sub formă de căldură. Aceasta înseamnă că obiectele absorb anumite frecvențe de lumină mai mult decât altele.
Există mai multe frecvențe de lumină
Se pot întâmpla câteva lucruri cu frecvențele luminii care nu sunt absorbite. În unele materiale, atunci când o particulă reemite fotonii, aceștia continuă să treacă la următoarea particulă. În acest caz, lumina trece prin material, astfel încât materialul este clar.
În majoritatea materialelor solide, particulele remit majoritatea fotonilor neabsorbiți din material, astfel încât nicio lumină sau foarte puțină lumină trece și obiectul este opac .
Culoarea unui obiect opac este doar o combinație a energiei luminoase pe care particulele obiectului nu au absorbit-o.
De ce, totuși, zăpada este albă?
Deoarece zăpada este apă înghețată și știm cu toții că apa înghețată , fără impurități, este limpede, de ce zăpada are o culoare distinctă? Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să ne uităm la o bucată de gheață.
Gheața nu este transparentă ; de fapt este translucid . Aceasta înseamnă că fotonii de lumină nu trec direct prin material într-o cale directă; mai degrabă particulele materialului schimbă direcția luminii.
Acest lucru se întâmplă deoarece distanțele dintre unii atomi din structura moleculară a gheții sunt apropiate de înălțimea lungimilor de undă a luminii, ceea ce înseamnă că fotonii de lumină vor interacționa cu structurile. Rezultatul este că traseul fotonului de lumină este alterat, iar acesta iese din gheață într-o direcție diferită decât a intrat în gheață.
Zăpada este formată dintr-o grămadă de cristale de gheață individuale aranjate împreună. Când un foton ușor intră într-un strat de zăpadă, acesta trece printr-un cristal de gheață de deasupra, care își schimbă ușor direcția și îl trimite pe un nou cristal de gheață, care face același lucru.
Citeşte şi: Ninsori abundente peste România. Regiunile unde ați putea rămâne blocați în zăpadă
Practic, cristalele aruncă lumina de jur împrejur, astfel încât lumina să revină imediat din grămada de zăpadă. Zăpada face același lucru pentru toate frecvențele de lumină diferite, astfel încât toate culorile luminii sunt respinse.
„Culoarea” tuturor frecvențelor din spectrul vizibil combinate în egală măsură este albă, deci aceasta este culoarea pe care o vedem în zăpadă, chiar dacă albul nu este culoarea pe care o „vedem” în cristalele individuale de gheață care formează zăpada.
Și da, zăpada poate arăta alb-albăstrui sau alb-roz, în funcție de modul în care o lovește soarele sau dacă este în umbră (sau galbenă dacă câinele din cartier se întâmplă peste ea), așa cum ne amintește Centrul Național de Cercetări Atmosferice. Zăpada poate fi roșie și atunci când este plină de alge.