Curtea Supremă a SUA consideră că Trump nu are imunitate pentru actele private

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.07.2024 - 22:01
Curtea Supremă a SUA consideră că Trump nu are imunitate pentru actele private - Foto: Profimedia Images

Curtea Supremă a SUA consideră că Trump nu are imunitate pentru actele private. Curtea Supremă a SUA a constatat că Donald Trump nu poate fi urmărit penal, pentru nici o acțiune care intră în atribuțiile sale constituționale.

SHARE

Curtea Supremă a SUA consideră că Trump nu are imunitate pentru actele private. Curtea Supremă a SUA a constatat că Donald Trump nu poate fi urmărit penal, pentru nici o acțiune care intră în atribuțiile sale constituționale, în calitate de președinte.

El poate fi urmărit penal pentru acte private. Pentru Curtea Supremă este o hotărâre de referință, care recunoaște pentru prima dată orice formă a imunității prezidențiale de urmărirea penală.

Curtea Supremă a SUA consideră că Trump nu are imunitate pentru actele private

Judecătorii, într-o hotărâre de 6-3, redactată de judecătorul-șef John Roberts, au respins decizia unei instanțe inferioare, care a respins cererea lui Trump, de imunitate față de acuzațiile penale federale.

Aceasta implica eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din anul 2020, în fața lui Joe Biden. Cei șase judecători conservatori erau majoritari.

Trump este candidatul republican care îl contestă pe Biden, un democrat, în alegerile din SUA, din 5 noiembrie, într-o revanșă la cele din anul 2020.

Citeşte şi: Marele actor Robert De Niro, avertisment despre Trump

Abordarea extrem de lentă a cazului, de către Curtea Supremă, împreună cu decizia sa de a returna întrebările-cheie, cu privire la amploarea imunității lui Trump, către instanțele inferioare, pentru a le soluționa, fac improbabil ca acesta să fie judecat pentru acuzațiile de subversiune electorală, aduse de consilierul special Jack Smith, conform Reuters.

„Concluzionăm că, în conformitate cu structura constituțională a puterilor separate, natura puterii prezidențiale impune ca un fost președinte să aibă o anumită imunitate de urmărire penală, pentru acte oficiale realizate în timpul mandatului său”, a scris Roberts.

Imunitatea foștilor președinți este absolută, în ceea ce privește „puterile lor constituționale de bază”, a scris Roberts, iar un fost președinte are „cel puțin o imunitate prezumtivă”, pentru „actele din perimetrul exterior al răspunderii sale oficiale”, ceea ce înseamnă că procurorii se confruntă o barieră legală înaltă, pentru a depăși această prezumție.

Citeşte şi: Foști consilieri a lui Trump prevestesc apocalipsa în Europa. Trump e decis să retragă SUA din NATO

Roberts a citat necesitatea ca președinții să „își îndeplinească îndatoririle biroului său fără teamă și echitabil”, fără amenințarea cu urmărirea penală. „În ceea ce privește actele neoficiale ale unui președinte”, a adăugat Roberts, „nu există imunitate”.

Instanța a analizat patru categorii de comportament cuprinse în rechizitoriul lui Trump. Acestea sunt:

- ​​discuțiile sale cu oficialii Departamentului de Justiție, în urma alegerilor din 2020;

- presupusele sale presiuni asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, pentru a bloca certificarea de către Congres a câștigării alegerilor de către Biden;

- presupusul său rol, în adunarea alegătorilor falși pro-Trump, pentru a fi utilizați în procesul de certificare; și comportamentul său legat de atacul din 6 ianuarie 2021, asupra Capitoliului SUA, de către susținătorii săi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te