Cursa pentru alegerea candidatului opoziției în lupta cu Orban: primarul Budapestei s-a retras

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.10.2021 - 17:08
Cursa pentru alegerea candidatului opoziției în lupta cu Orban: primarul Budapestei s-a retras. / Foto: hungarytoday.hu

Primarul Budapestei Gergely Karacsony a ieşit din cursa pentru desemnarea candidatului opoziţiei în alegerile de anul viitor, afirmând că îl va susţine pe conservatorul Peter Marki-Zay în tentativa de a-l învinge pe premierul Viktor Orban, informează Reuters.

SHARE

Decizia ar putea slăbi şansele Klarei Dobrev, candidata Coaliţiei Democrate de stânga, care săptămâna trecută a câştigat prima rundă a scrutinului preliminar în urma căruia va fi ales liderul opoziţiei unite pentru alegerile din primăvară.

Karacsony a ieşit pe locul al doilea în primul tur al alegerilor primare, înaintea lui Marki-Zay, primar al oraşului Hodmezovasarhely, din sudul Ungariei. Dobrev a obţinut 34,8% din voturi, Karacsony - 27,3%, iar Marki-Zay puţin peste 20%.

"Cred că Peter Marki-Zay poate uni opoziţia", a declarat Karacsony, adăugând că Marki-Zay cunoaşte problemele din mediul rural.

Citește și: Sexy-nepoțica deputatului PNL Ion Ștefan, ex-ministru, a ajuns consilieră la ministerul Dezvoltării

Partidul lui Orban, aflat la guvernare, este în mod tradiţional puternic în oraşe mai mici şi în sate

Partidul lui Orban, Fidesz, aflat la guvernare este în mod tradiţional puternic în oraşe mai mici şi în sate, notează Reuters.

În alegerile parlamentare de anul viitor Orban se va confrunta pentru prima dată de când a venit la putere în 2010 cu un front unit al partidelor de opoziţie, care îi va include pe socialişti, liberali şi fosta formaţiune de extremă dreapta, acum de centru-dreapta, Jobbik.

Citește și: Atenție, șoferi! Nouă regulă, pentru depășirea bicicliștilor și a trotinetiștilor

Sondajele de opinie arată că partidul naţionalist Fidesz al lui Orban şi coaliţia de opoziţie se află umăr la umăr, ceea ce anunţă cele mai strânse alegeri din peste un deceniu.

Al doilea tur al alegerilor primare ale opoziţiei va avea loc între 10 şi 16 octombrie, au anunţat duminică organizatorii. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.