Cursa nebună a achiziționării echipamentelor de protecție. Spionaj, operațiuni, deturnări

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.04.2020 - 00:17

Solidaritatea statelor este boicotată de bătălia acerbă de pe piața echipamentelor medicale. Până la urmă, fiecare țară luptă pentru sine. Intermediarii și speculanții sunt cu miile, de aceea chiar serviciile secrete intră în acțiunea ce ține de siguranță națională.

SHARE

Franţa caută să importe milioane de măşti destinate personalului medical şi vârstnicilor, dar americanii, care și ei sunt contracronometru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție, au interceptat si preluat una dintre comenzile Franței, chiar de pe pista unui aeroport din China, potrivit publicației Liberation.

Preşedintele regiunii Provence Cote d’Azur şi al Asociaţiei Regiunilor Franţei, Renaud Muselier, a povestit pentru publicația franceză Liberation că, la fel ca şi alţi preşedinţi zonali, a făcut o comandă la un furnizor chinez pentru câteva milioane de măşti care ar fi trebuit să echipeze spitalele şi casele de bătrâni din zona sa.

„Dificultatea cu care ne confruntăm este transportul. Pe pista aeroportului, în China, americanii au cumpărat o comandă franceză platind-o cu cash iar avionul care urma să vină în Franţa a plecat direct în Statele Unite. În faţa acestor probleme încerc să asigur mărfurile astfel încât acestea să nu fie confiscate sau cumpărate de alţii”, a spus Muselier.

Cum firmele intermediare se înmulțesc peste noapte, cu sedii dubioase, în offshore-uri internaționale, trebuie făcută și o verificare de specialitate, pentru că se dau bani mulți în avans. Aici intervin serviciile secrete.

În Israel, Mossad-ul a intrat în prima linie de la început. Și tot de la început s-a păcălit cu achiziția a peste 100.000 de teste pentru coronavirus care „n-au fost chiar ceea ce a trebuit”, potrivit adjunctului ministrului Sănătații, Itamar Grotto.

Mossad-ul avea de gând să aducă milioane de teste, pe care Guvernul le și anunțase, dar a trebuit să-și schimbe strategia.

„Folosim toate conexiunile noastre speciale pentru a câştiga lupta şi a face probabil ceea ce face toată lumea: să obţinem produse destinate altora”, a povestit un agent Mossad, prezentat cu nume de cod „Het”, în cadrul programului de investigaţii Uvda de pe Canal 12 Tv.

Serviciul de spionaj al Israelului a reuşit deja să aducă în ţară trei transporturi de echipamente sanitare, inclusiv 27 de ventilatoare pentru secţiile ATI, şi aşteaptă sosirea altor 160 de transporturi săptămâna aceasta.

„Operațiunile sunt complexe. De exemplu, un avion cu materiale sanitare achiziţionate de Israel dintr-o altă ţară nu a mai primit permisiunea de a decola, astfel că în final aceste materiale nu au mai ajuns în Israel.

Într-un alt caz camioanele erau deja în faţa unei fabrici pentru a încărca echipamente obţinute de Mossad, când s-a descoperit că altcineva tocmai reuşise să preia acele materiale. Primim în fiecare zi peste 2.000 de piste pentru astfel de achiziţii, dar unele sunt false”, a mărturisit spionul israelian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te