Tancurile trebuie să ajungă rapid în Ucraina, altfel Europa intră în război. România, în prima linie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.01.2023 - 21:12
"Cursă contra cronometru" pentru Ucraina/Foto: Profimedia Images

Timpul se scurge pentru trupele din Ucraina, după ce mai multe țări din Occident au acceptat să trimită tancuri pentru a ajuta în eforturile țării împotriva armatei lui Putin, iar un expert spune că "nu mai este timp de pierdut".

SHARE

Experții au avertizat că Occidentul se află într-o cursă contra cronometru pentru a trimite în Ucraina tancurile nou disponibile sau se vor confrunta cu riscul ca Europa să fie cuprinsă de un război cu Rusia.

În timp ce Moscova se pregătește să lanseze o ofensivă de primăvară împotriva trupelor de la Kiev, Germania a fost în sfârșit de acord cu trimiterea tancurilor sale Leopard 2.

Decizia Berlinului de a trimite 14 dintre cele mai periculoase tancuri din lume în Ucraina înseamnă că și alte țări occidentale îi pot urma exemplul cu propriile Leopard 2.

Germania, deținătoarea licenței tancurilor, și-a reținut oferta timp de luni de zile.

„Acesta este un moment strategic absolut crucial în război, deoarece Occidentul se confruntă acum cu o comprimare severă a timpului. Germania a întârziat procesul de ceva timp, atunci când conta cel mai mult", a declarat Bruce Jones, expert de renume pe Rusia.

Tancurile de generația a treia fabricate în Germania sunt folosite de țări precum Polonia, care trimite acum o parte din stocul său. Spania a declarat, de asemenea, că va furniza Leopard 2, la fel ca și Finlanda și Olanda.

Marea Britanie va începe să antreneze soldații ucraineni cât mai curând posibil.

Ministrul Apărării, Alex Chalk, a declarat parlamentarilor din Camera Comunelor: "În ceea ce privește chestiunea instruirii, sunt încântat să spun că se așteaptă ca aceasta să înceapă săptămâna viitoare, luni."

Dar ar putea dura mai multe luni pentru ca tancurile să ajungă în Ucraina și pentru ca experții să îi instruiască pe soldații ucraineni cum să folosească tancurile Leopard 2.

În ceea ce privește momentul în care tancurile vor ajunge în Ucraina, Chalk a adăugat: "Intenția este ca acestea să fie la sfârșitul lunii martie".

Germania a declarat că Ucraina va primi contribuția sa Leopard II în două luni.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a insistat: "Aliații sunt extrem de concentrați asupra importanței vitezei".

Colonelul Richard Kemp, fost comandant al forțelor britanice din Afganistan și consilier pe probleme de informații al guvernului britanic, a declarat pentru Daily Mirror: "Ucraina se află într-o cursă contra cronometru pentru a trimite blindatele pe linia frontului. Acum este momentul lor. Timpul este esențial pentru a reține și apoi a învinge forțele Moscovei în Ucraina.”

Citește și

VIDEO Ucraina vrea acum și avioane F-16. Lockheed Martin, gata să-și mărească producția

VIDEO Rusia a simulat un atac nuclear după ce o fregată s-a abătut de la curs și s-a apropiat de SUA

Occidentul trebuie să acționeze rapid pentru a antrena trupele și, în mod crucial, pentru a duce aceste tancuri pe linia frontului, astfel încât să poată fi folosite în mod coerent împotriva trupelor ruse.

"Occidentul arată că poate acționa împreună, dar cred că, în continuare, suntem prea lenți în a face acest lucru. Singurul limbaj cu care Putin se poate identifica sau care îl va influența este cel al forței. Aceasta este o cursă crucială împotriva timpului. Decizia Germaniei ar fi trebuit să fie luată cu mult timp înainte."

Bruce Jones a adăugat că furnizarea de tancuri nu a fost lipsită de riscuri pentru țările donatoare, spunând: "Putin are pretextul, cu toate aceste livrări,  pe care îl poate invoca pentru un răsouns militar împotriva tuturor națiunilor NATO.

„Cele mai periclitate sunt cele mai apropiate de Rusia".

Acest lucru se întâmplă în timp ce Moscova își intensifică bombardamentele asupra orașelor din Ucraina, în numărătoarea inversă până la aniversarea unui an de război, pe 24 februarie.

Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-și în același timp țara pentru un conflict cu SUA și aliații săi pe care se așteaptă să dureze ani de zile.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat lista medicamentelor care trebuie stocate pentru "urgențe radiologice sau nucleare", la doar câteva ore după ce UE a avertizat că „Rusia este în război cu Occidentul".

Organismul mondial de sănătate a publicat astăzi, într-un nou raport, îndrumări privind modul de supraviețuire în cazul unei catastrofe nucleare, avertizând împotriva „utilizării intenționate a materialelor radioactive cu intenții răuvoitoare”.

Raportul a fost publicat în contextul în care spectrul unui război nuclear planează asupra lumii după ce Occidentul a furnizat tancuri de ultimă generație Ucrainei, spre furia lui Vladimir Putin.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te