Cum vrea Xi Jinping să facă „pace” în Ucraina. Putin vrea să evacueze gazul spre China, prin Siberia

DE Alex Darvari | 22.03.2023 - 09:14
Putin și președintele Xi - Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, după discuțiile cu liderul chinez Xi Jinping, că propunerile chineze ar putea fi folosite ca bază pentru un acord de pace în Ucraina, dar că Occidentul și Kievul nu sunt încă pregătiți.

SHARE

Cei doiau avertizat împotriva oricăror măsuri care ar putea împinge conflictul din Ucraina într-o "fază incontrolabilă", adăugând că nu ar putea exista câștigători într-un război nuclear, arată Reuters.

Putin a acuzat puterile occidentale că se luptă "până la ultimul ucrainean", în timp ce Xi a reiterat "poziția neutră" a Chinei cu privire la Ucraina și a făcut apel la dialog.

"Credem că multe dintre prevederile planului de pace prezentat de China sunt în concordanță cu abordările rusești și pot fi luate ca bază pentru o soluționare pașnică atunci când vor fi pregătiți pentru asta în Occident și la Kiev. Cu toate acestea, până acum nu vedem o astfel de disponibilitate din partea lor", a declarat Putin.

Propunerea Chinei - un document în 12 puncte care solicită o dezescaladare și, în cele din urmă, o încetare a focului în Ucraina - nu conține detalii privind modul în care se poate pune capăt războiului.

Statele Unite au respins față de propunerea chineză, având în vedere refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în legătură cu Ucraina, și spun că o încetare a focului acum ar bloca câștigurile teritoriale rusești și ar da armatei lui Putin mai mult timp pentru a se regrupa.

Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, dar spune că Rusia trebuie să-și retragă trupele și subliniază importanța integrității teritoriale a Ucrainei.

Discuțiile de la Kremlin au fost menite să consolideze parteneriatul "fără limite" pe care cei doi lideri l-au anunțat în februarie anul trecut, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.

Chestiunea delicată a Siberiei


Putin a declarat că Rusia, China și Mongolia au încheiat "toate acordurile" privind finalizarea gazoductului râvnit de Rusia pentru a transporta gazul rusesc în China și că Moscova este pregătită să crească exporturile de petrol către Beijing.

Citește și: SUA nu cred în împarțialitatea Chinei în problema ucraineană: Beijingul răspândeşte propaganda rusă

Versiunile în limba engleză ale celor două declarații ale lui Xi emise după întâlniri nu menționează gazoductul.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat reporterilor că există încă detalii care trebuie să fie puse la punct.

Citește și: Arestarea lui Donald Trump, „un război total”. 36.000 de polițiști din New York în alertă

"Au fost date instrucțiuni companiilor să elaboreze în detaliu detaliile proiectului și să îl semneze cât mai curând posibil", a declarat Novak, citat de agenția de știri rusă de stat RIA.

Cum vrea Xi Jinping să facă „pace” în Ucraina

Gazoductul din Siberia 2 ar urma să livreze 50 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an din Rusia către China prin Mongolia. Moscova a avansat ideea cu mulți ani în urmă, dar aceasta a căpătat un caracter de urgență pe măsură ce Rusia se îndreaptă spre China pentru a înlocui Europa ca principal client de gaze naturale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te