Cum sună „ultimatumul” Austriei pentru ca România să preia migranți pentru Schengen: Aveți 3 zile...

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.01.2024 - 18:08
Cum sună „ultimatumul” Austriei pentru ca România să preia migranți contra Schengen: „Aveți 3 zile” - Foto: Profimedia Images (Imagine cu caracter ilustrativ)

Cum sună „ultimatumul” Austriei pentru ca România să preia migranți contra Schengen? A fost o chestiune minimizată la București. România intră cu frontierele maritime și aeriene în martie, dar prețul e destul de consistent.

SHARE

România și Bulgaria vor intra în Schengen, iar controalele la frontieră pentru traficul aerian și maritim vor fi eliminate încă din luna martie.

Austria și-a dat acordul, dar există câteva condiții draconice pe care România și Bulgaria trebuie să le îndeplinească, mai ales în vederea aderării cu frontiere terestre.

România a minimizat aceste condiții, cea mai importantă și presantă fiind aceea ca România să își asume migranții pe care îi prinde la graniță. Și, mai ales, pe care îi lasă să ajungă în Vest.

Newsweek România a scris, în exclusivitate, că anul acesta România a prins 8.000 de migranți la granița cu UE.

Cum sună „ultimatumul” Austriei pentru ca România să preia migranți pentru Schengen: Aveți 3 zile...

Conform unui răspuns al unei solicitări Newsweek România, ”de la începutul anului 2023, până la data de 10.12.2023, la nivelul întregii ţări, pe sensul de ieşire din România au fost depistaţi 11.574 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera în statele vecine”.

Poliția de Frontieră a mai amintit că, din numărul total menţionat mai sus, raportat la ţările cu care ne învecinăm, la frontiera cu Ungaria, pe sensul de ieşire, au fost depistaţi 8.763 de migranţi, dintre care, la frontiera verde - 1.589 migranţi şi 7.174, în punctele de trecere.

Citește și: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Termene precise pentru migranți

Presa bulgară a fost mai realistă și vorbește de un adevărat ultimatum dat de Austria pentru ca România și Bulgaria să accepte migranți. Cu termene clare.

Politicienii bulgari au refuzat cota lor de 6.000 de migranți. 

Citește și: EXCLUSIV Motiv să nu intrăm în Schengen? S-a dublat numărul migranților ilegali prinși la graniță

Dar analiștii de la sud de Dunăre avertizează că dacă Bulgaria nu acceptă această cifră, Schengen devine o iluzie.

„Gata cu discuțiile dacă vom primi cei 6000 de refugiați ca pe o condiție pentru Schengen.

Permiteți-mi să spun că aceste angajamente sunt făcute față de toate țările UE. Orice altceva este pur și simplu imposibil.

Citește și: Nicolae Ciucă, despre intrarea în Schengen: Real succes, PNL a tratat dosarul ca prioritate absolută

În special, cititorul ar trebui să fie atent la punctul 3:

"3. Colaborarea în vederea limitării mișcărilor secundare în conformitate cu legislația Uniunii, în special prin angajamentul de a pune în aplicare integrală, rapidă și diligentă, a acquis-ului de la Dublin...

Am uitat ce am semnat?

Bulgaria (și implict România n.red.) trebuie să își dea acordul în termen de 3 zile și apoi, în termen de o lună, să preia ea însăși migrantul (care a ajuns în Occident din Bulgaria). Dacă ne respectăm această promisiune, s-ar putea ca într-o bună zi să intrăm complet în Schengen”.

Bulgaria spune că prevederea are o doză de ambiguitate, deoarece nu e clar cum se contabilizează și cum se poate verifica dacă migrantul respectiv a ajuns în vest din Bulgaria sau România.

„Noutatea este că, dacă nu-i primim, și imediat, fiecare țară din UE nu doar Austria primește un argument formal pentru a ne bloca pentru Schengen în viitor”, spun bulgarii.

Iar asta e valabil și pentru România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te