Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.04.2024 - 15:26
Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian - Foto: Profimedia / imagine rol ilustrativ

Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian. Iată cum au fost prinși și ce spun autoritățile.

SHARE

Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian. Iată cum au fost prinși și ce spun autoritățile. 

Cum intră străinii ilegal în România 

După nici două săptămâni de la momentul în care România a intrat în Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, au apărut primele probleme.

În ultimele 48 de ore, mai mulţi cetăţeni străini au fost depistaţi cu nereguli pe aeroporturile de la noi din țară.

Citeşte şi: Unde vor avea PSD și PNL candidați comuni la primărie. Mari orașe, vizate

În urma unor controale inopinate efectuate de polițiștii de frontieră, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie în incinta aeroporturilor, "au fost descoperiți mai mulţi cetăţeni străini care au încercat să intre sau să iasă în/din ţară în baza unor documente false, aparţinând altor persoane sau expirate, ori care se aflau în şedere ilegală pe teritoriul naţional", au transmis autoritățile române.

În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale.

"În data de 09.04.2024, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Henri Coandă București au efectuat un control pe sensul de intrare în ţară, la debarcarea pasagerilor din direcția Atena. Lucrătorii noștri au legitimat o femeie, care a înmânat pentru control o carte de identitate cu însemnele autorităților din Grecia.

Cu ocazia verificărilor, s-a constatat faptul că documentul prezentat este fals, iar femeia este cetăţean din Siria, solicitant de azil în Grecia. Persoana a fost înapoiată de către compania transportatoare cu care a venit în direcția Atena.

O altă echipă de pe Aeroportul Henri Coandă a depistat un bărbat care venea din aceeaşi direcţie şi care, cu ocazia unui control inopinat, s-a legitimat cu o carte de identitate emisă de autorităţile din Germania, aparţinând altei persoane. Bărbatul, cetăţean sirian, a fost înapoiat în direcția Atena.

Ce transmit autoritățile?

În data de 08.04.2024, o echipă mixtă formată din poliţist de frontieră, lucrător de la Poliţia Transporturi şi jandarm din cadrul Aeroportului Cluj-Napoca a legitimat în zona publică a terminalului plecări o persoana de sex masculin.

Bărbatul a prezentat un paşaport Bangladesh şi un permis de şedere emis de România care era expirat din data de 01.11.2023. Acesta a declarat că intenţiona să călătorească în direcţia Bergamo.

Întrucât persoana se afla în ședere ilegală pe teritoriul României, aceasta a fost predată unei echipe din cadrul Inspectoratului pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Cluj pentru luarea măsurilor legale.

Citeşte şi: Lovitură dură pentru România. Când vom intra în Schengen? UE confirmă decizia Vienei

În data de 08 aprilie a.c., o echipă operativă de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, formată din polițist de frontieră şi lucrător din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări, a depistat în zona terminalului Schengen trei persoane (doi cetăţeni din Bangladesh care intenționau să călătorească în direcția Barcelona și un cetăţean din Pakistan care intenționa să călătorească în direcția Viena) aflate în şedere ilegală pe teritoriul României.

Acestea se aflau în posesia permiselor de şedere românești valabile, dar aveau contractele de muncă încetate. Persoanele au fost preluate de o echipă din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări pentru dispunerea măsurilor legale", sunt doar câteva dintre cazurile depistate de oamenii legii.

Până în acest moment, polițiștii de frontieră au efectuat peste 32.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te