Cum e ajutată Rusia de Armenia să ocolească sancțiunile internaționale impuse de atacarea Ucrainei

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 29.03.2023 - 11:39
Vladimir Putin, sub aceeași umbrelă cu premierul armean Nicol Pashinyan la Soci, pe 31 octombrie 2022 Foto: profimediaimages.ro

În momentul de față există mai multe dovezi conform cărora livrările de bunuri de larg consum, dar și de echipament pentru industria militară din Europa și Asia de Est către Rusia au fost facilitate de către Armenia.

SHARE

Ministerului Apărării ucrainean semnala în martie 2022 faptul că Rusia negociază cu Armenia pentru ca aceasta din urmă să faciliteze reexportul produselor rusești pe piețele internaționale conspirate ca fiind produse armenești. 

De asemenea, Biroul pentru Industrie și Securitate al Trezoreriei SUA a indicat într-un raport, printre alte țări, Armenia drept unul dintre punctele de tranzit prin care trec mărfurile de export supuse restricțiilor sau controlului, înainte de a ajunge la destinații din Rusia sau Belarus.

Cum e ajutată Rusia de Armenia să ocolească sancțiunile internaționale

Primul ministru rus, Mikhail Mishustin, a declarat în marja participării la Consiliul Interguvernamental Euroasiatic găzduit de Kyrgyzstan la Cholpon-Ata, în august 2022, că împreună cu partenerii armeni implementează cu succes decizii

operaționale pentru protejarea cooperării comerciale și economice, în contextul sancțiunilor ilegale împotriva Rusiei, conform TASS.

În sprijinul afirmațiilor sale primul ministru rus a menționat că în prima jumătate a anului 2022 comerțul bilateral a crescut cu 42%.

Citește și: Expert american în propaganda rusă: Putin a unit Ucraina

Declarații îngrijorătoare ale președintelui armean

Îngrijorătoare sunt și declarațiile președintelui armean, Vahagn Khachaturian, făcute cu ocazia participării în iunie 2022 la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin și a evaluat că Rusia va reuși să-și stabilizeze economia după intrarea în vigoare a sancțiunilor internaționale, vorbind și despre valorificarea unor oportunități economice viitoare de către cele două țări.

Mihail Podolyak, consilier al biroului președintelui Ucrainei, comentând știrile despre sprijinul Armeniei acordat Rusiei în eludarea sancțiunilor occidentale, a declarat:

„Pe termen mediu, este imposibil să lucrezi cu Rusia, este extrem de neprofitabil. Dacă la început cooperarea cu Rusia ducea la venituri suplimentare, acum pe termen mediu va duce la pierderi economice directe și la mari pierderi de reputație. 

Recomandăm ca toate țările, inclusiv Armenia, să adere cel puțin la un statut strict neutru. Este mai bine să vă alăturați unei coaliții informale a multor state civilizate, a căror piață este mult mai mare decât piața Rusiei și, de asemenea, recomandăm să rămânem la politica de sancțiuni.”

Premierul armean, Nicol Pashinyan, prezent la Eastern Economic Forum organizat în Rusia și deschis de Vladimir Putin, a răspuns la întrebarea dacă Erevanul se teme de sancțiuni secundare din cauza intensificării legăturilor cu Moscova:

„Trebuie să lucrăm pentru a gestiona amenințările care apar și să încercăm  nu numai să observăm oportunitățile care se deschid, ci să lucrăm pentru a deschide noi oportunități.

Și astăzi o vedem cu adevărat. Datorită deciziilor luate de Președintele Federației Ruse și Guvernului Rusiei, am reușit să gestionăm împreună aceste amenințări”. 

Modalitatea în care oficialii armeni privesc Rusia ca fiind un aliat și un partener strategic stârnește îngrijorări în legătură cu ajutorul pe care îl oferă Rusiei pentru a eluda embargourile internaționale, menite să determine stoparea agresiunii asupra Ucrainei.

Companii din Armenia incluse pe lista de sancțiuni

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA a inclus compania armeană Taco LLC în lista de sancțiuni din cauza relațiilor comerciale cu Radioautomatica, companie rusească sancționată pentru implicarea în achiziția ilegală de echipamente pentru industria militară cu eludarea sancțiunilor, achizițiile făcându-se prin Armenia.

Pe același modus operandi a mers și compania Milur Electronics LLC din Armenia, filiala Milandr, firmă rusească de microcipurilor integrate ce activează în domeniul cercetării și dezvoltării de echipamente militare, care a fost înființată pentru a procura echipamentele necesare Rusiei.

Importurile Armeniei de microcipuri și telefoane inteligente au explodat

Financial Times relata despre faptul că producătorii au devenit mult mai atenți la volumul crescut de comenzi pentru microcipuri în Armenia, această țară devenind unul dintre principalele centre ale importurilor paralele fără taxe vamale, ca urmare unele companii americane oprind livrările către Armenia.

Presa internațională a semnalat că anul trecut importurile Armeniei de telefoane inteligente au explodat pur și simplu, crescând de peste 10 ori față de perioada anterioară, concomitent cu exportul acelorași produse către Rusia.

Similar, s-a înregistrat o creștere în importul de mașini de spălat din Uniunea Europeană, conform datelor colectate de Bloomberg din baza de date Eurostat a UE. Oficiali  europeni au declarat că au văzut piese de frigidere și mașini de spălat rufe găsite în echipamentele militare rusești, cum ar fi tancurile, după invazia Rusiei în Ucraina.

Într-un raport realizat de BERD se arată faptul că Rusia și-a creat un lanț de aprovizionare prin intermediul țărilor care fac parte din Uniunea Economica Eurasia. Astfel, Armenia sprijină Rusia prin reexportarea de bunuri supuse embargoului internațional, aceste canale de ajutor fiind înființate imediat după impunerea sancțiunilor și extinse în câteva luni.

Cancelarul german, îngrijorat

În cadrul unor discuții oficiale între premierului armean, Nicol Pashinyan,   și cancelarul german Olaf Scholz, din martie 2023, acesta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca sancțiunile economice să fie eludate, făcând totodată foarte clar faptul că respectarea acestora de către Armenia reprezintă o cerință.

Conform datelor Centrului din Berlin pentru Caucazul de Sud se arată faptul că exporturile din Germania către Armenia s-au mărit de la 178 milioane € în 2021 la 505 milioane € în 2022.

Exporturile din UE au crescut de la 753 milioane € în 2021 la 1.3 miliarde € în 2022. În același timp, exporturile Armeniei către Rusia s-au cifrat în 2021 la 840 milioane $, în anul 2022 an sărind la suma de 2,4 miliarde $.

Cu toate sancțiunile internaționale, Armenia continuă să fie unul dintre partenerii strategici ai regimului Putin oferind Rusiei sprijin economic în confruntarea sa cu Occidentul care se opune invaziei ruse în Ucraina. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te