Cu excepţia Rostec, corporaţiile ruse sunt pe pierderi. Complexul militar-industrial e nerentabil

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.09.2023 - 11:34
Cu excepţia Rostec, corporaţiile ruse sunt pe pierderi - Foto: Profimedia Images

Din toate corporațiile, doar Rostec a avut profit, dar chiar și acesta s-a dovedit a fi mult mai mic decât în ​​anii precedenți. Costurile Rostec au crescut, iar EBITDA, care măsroară profitul înainte de impozitare, a scăzut de aproape o dată și jumătate.

SHARE

Pavel Luzin, un expert militar rus, priveşte cu peimism eforturile beligerante ale Rusiei şi spune că militarii acesteia nu au învăţat nimic din ce sa-a întâmplat după 24 februarie 2022, pur li simplu pentru că nu au capacitatea intelectuală pentru aceasta.

Dar are Rusia suficiente resurse pentru acest război? "Desigur că nu. Toate acestea sunt trucuri; Rusia nu este pregătită pentru un astfel de război. Adică, războiul poate fi lent, așa cum a fost timp de 10 ani, în Afganistan. Dar Rusia nu este pregătită pentru ceea ce se întâmplă acum; ar fi vrut demult să ia o pauză, de-acum un an", spune Luzin.

Cu excepţia Rostec, corporaţiile ruse sunt pe pierderi

Aşa că a "început mobilizarea, în speranța că va întoarce situația în favoarea ei, obținând un fel de înghețare a conflictului, pentru ca apoi, în condiții mai confortabile, să se îndrepte din nou spre obiectivele pe care și le-a propus inițial".

Aici, este un paradox: "Rusia nu este pregătită să lupte de mult timp, dar nu-și poate abandona obiectivele. Iar obiectivele sale sunt distrugerea Ucrainei, ca stat".

A învăţat Moscova din propriile greşeli? 

"Sistematic, nimic nu s-a schimbat în acțiunile armatei ruse. Nivelul de pregătire intelectuală a sergenților și ofițerilor era la limita inferioară acum un an și jumătate și nu a crescut. Acești oameni au abilități cognitive foarte limitate", susţine Luzin, conform Ştirile TVR.

Citeşte şi: De ce nu folosește Putin în Ucraina cele mai performante avioane de luptă? Su-57 Felon e invizibil

Are loc totuşi o anumită adaptare la situație, dar nu există nici un progres. Este vorba despre "o întreagă generație de ofițeri care sunt pur și simplu perdanți, în sensul cel mai literal al cuvântului, adică oameni care s-au descurcat prost la școală și nu se poate face nimic în privința asta".

"De sus în jos", spune expertul, "autoritatea nu a fost niciodată delegată, conducerea politică nu are încredere în armată, militarii de rang superior nu au încredere în cei de jos. Acest lucru nu se poate schimba și acesta este factorul fundamental de la care începe totul".

În Ucraina, pe de altă parte, "există libertate în școli. În școlile obișnuite. În școlile rusești nu a existat libertate, în ultimii 15 ani. Acest lucru duce la degradarea oamenilor. Pur și simplu la degradare socioculturală.

Citeşte şi: Occidentul nu sancționează producătorii ruși de arme. 24 de firme pot face afaceri cu Vestul

Și armata suferă de asta. Forțele armate ucrainene își cunosc bine inamicul. Desigur, au propriile lor probleme, propriile lor dificultăți. Cea mai mare problemă este logistica, numărul de arme disponibile față de cele necesare. Dar asta se rezolvă".

Dintre toate corporațiile, susţine Luzin, "doar Rostec a avut profit, dar chiar și acest profit s-a dovedit a fi mult mai mic decât în ​​anii precedenți". Costurile Rostec au crescut, iar EBITDA (profitul brut înainte de aplicarea taxelor şi impozitelor), a scăzut de aproape o dată și jumătate. Veniturile din vânzarea de produse militare, la sfârșitul anului 2022, au fost mai mici decât în anul ​​2020.

Recent, apărea informaţia că Rostec vine cu producții-record de armament şi că volumele au crescut și de 10 ori, conform DefenseNews. Dar complexul militar-industrial rus a fost întotdeauna neprofitabil. Formal, a fost neprofitabil din anul 2016, dar chiar și până atunci au fost acoperite pierderile din anii precedenți, explică specialistul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te