De ce nu folosește Putin în Ucraina cele mai performante avioane de luptă? Su-57 Felon e invizibil

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.05.2023 - 20:28
Su-57 Felon - Foto: The Aviationist

Rusia nu și-a folosit cele mai bune două avioane de război pe cerul Ucrainei. În schimb, a zburat cu avioanele sale mai vechi, potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

SHARE

Colonelul Iurii Ihnat a declarat, în timpul unui interviu acordat Agenției Naționale de Știri din Ucraina, că Rusia nu și-a folosit nici măcar o dată avioanele de luptă Su-57 și Su-75 deasupra teritoriului Ucrainei.

Rusia a spus că cele mai bune avioane ale lor zboară în misiuni

"De mai multe ori, presa rusă a scris și a arătat imagini de pe front, în care aceste două tipuri de avioane ar fi aruncat bombe și rachete", a declarat Inhat pentru Ukrainska Pravda. Dar, Ucraina spune că nu a înregistrat niciun zbor făcut de aceste avioane rusești ultraperformante.

Citește și: Zelenski: Distrugerea oraşului Bahmut aminteşte de tragedia nucleară de la Hiroshima, din 1946

"Forțele aeriene ale Ucrainei nu au înregistrat utilizarea acestor avioane în agresiuni aeriene împotriva Ucrainei", a adăugat Ihnat în timpul interviului video pentru Ukrainform, potrivit msn.com.

Colonelul nu a putut exclude posibilitatea ca Rusia să folosească cele mai bune două avioane de luptă ale sale pentru atacuri de la distanță, potrivit Ukrainiska Pradva, probabil pentru a ocoli apărarea aeriană a Ucrainei. 

Citește și: Ucraina controlează unele clădiri din sud-vestul oraşului Bahmut, avansând pe flancuri

Rusia a zburat cu avioane mai vechi în Ucraina

Ihnat a continuat să explice că Forțelor Aeriene ruse le place să se concentreze pe utilizarea mijloacelor sale aeriene mai vechi, despre care a spus că sunt superioare celor ale Ucrainei atât din punct de vedere tehnologic, cât și numeric.
Deși este dificil de știut dacă Rusia a folosit Su-57 și Su-75 în lupta sa împotriva Ucrainei, Ministerul britanic al Apărării spune că acestea au zburat în unele misiuni.

Este posibil ca Su-57 Felon să fi fost utilizat

La 9 ianuarie, Ministerul Apărării a declarat în actualizarea zilnică a informațiilor că Rusia a efectuat "aproape sigur" misiuni împotriva Ucrainei folosind Su-57 Felon. "Aceste misiuni au fost probabil limitate la zboruri deasupra teritoriului rusesc, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune în Ucraina", a precizat Ministerul Apărării. 

Sukhoi Su-57 Felon este un avion de vânătoare multirol de generația a cincea, invizibil, dezvoltat de United Aircraft (UAC), o parte a companiei de stat din domeniul apărării Rostec, pentru a distruge diverse ținte terestre, aeriene și maritime.

Su-57 Felon a fost dezvoltat de Biroul de proiectare Sukhoi din cadrul UAC. Acesta și-a efectuat zborul inaugural pe aerodromul Institutului de testare a zborurilor Gromov în octombrie 2022. Aeronava a rămas în aer timp de 56 de minute și a finalizat zborul în mod eficient. Avionul de vânătoare a fost testat cu succes și în condiții de luptă în Siria în 2018.

Deocamdată, misterul nefolosirii acestor avioane rămâne neelucidat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te