Cronica unui război anunțat, Turcia împotriva kurzilor sirieni. Americanii se retrag

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.10.2019 - 20:16

Trupele americane localizate la graniţa Turciei cu Siria au început, luni dimineaţă, retragerea ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu se implica în operaţiunea militară anunțată de Ankara în nord-estul statului sirian, informează forţele locale kurde.

SHARE

Kurzii îi acuză pe americani că nu și-au respectat angajamentele, iar Trump își apără strategia de retragere, motivând că costă prea mult să mențină trupele în acea zonă.

„Kurzii au luptat alături de noi, dar s-au plătit sume uriașe și echipament pentru acest lucru”, a scris Trump pe Twitter.

Un videoclip postat de o agenție de știri kurda arată un convoi de vehicule blindate americane care se îndrepta departe de zona de frontieră.

Erdogan a vorbit la câteva ore după ce Casa Albă a declarat că forțele americane din nord-estul Siriei vor sta deoparte și vor elibera calea pentru anunțatul atac al Turciei. Președintele turc nu a declarat nimic referitor la incursiunea militară, dar a subliniat că Turcia este hotărâtă să oprească ceea ce percepe drept „amenințări din partea luptătorilor kurzi sirieni”.

„Nu vom ezita nicio clipă în apărarea poporului nostru împotriva trupelor turcești”, au declarat forțele kurde. „Am pierdut 11.000 de luptători în războiul împotriva ISIS din Siria.”
Statele Unite nu vor fi implicate şi nu vor susţine operaţiunea militară care urmează să fie lansată de Turcia în nord-estul Siriei, a informat Casa Albă, în urma unei discuţii telefonice între preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Tayyip Erdogan.

Criticile la adresa Administrației Trump, că transmite lumii, în special aliaților, un mesaj problematic, au venit chiar și din partea parlamentarilor republicani, ceea ce l-a determinat pe președintele american să se lanseze într-o serie de postări pe Twitter.

„Kurzii luptă cu Turcia de zeci de ani. Am ținut această luptă pe loc aproape trei ani, dar este timpul pentru noi să ieșim din aceste războaie ridicole, fără sfârșit, multe dintre ele tribale, și să ne aducem soldații acasă. VOM LUPTA UNDE UNDE VOM AVEA UN BENEFICIU ȘI VOM LUPTA DOAR PENTRU A CÂȘTIGA. Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia și kurzii trebuie să rezolve situația și să decidă ce vor face cu luptătorii ISIS capturați în vecinătatea lor”, a scris Trump pe Twitter.

După ce au părăsit două posturi de observare în nord-estul Siriei, aproximativ 5.000 de militari americani rămân în țară, la Tel Abyad, unde Turcia și-a stabilit punct de monitorizare.

Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Turcia va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat Statele Unite că nu iau suficiente măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din Siria de la graniţa cu Turcia.

Uniunea Europeană a avertizat luni împotriva operaţiunii care urmează să fie lansată de Turcia împotriva kurzilor din nordul Siria, după ce Statele Unite au decis retragerea trupelor americane din regiune.

„În contextul declaraţiilor făcute de Turcia şi SUA, privind desfășurarea situaţiei, putem afirma că, în timp ce recunoaştem că îngrijorarea Turciei este una legitimă, UE a spus de la bun început că o soluţie de durată nu poate fi atinsă prin mijloace militare”, se arată într-un comunicat.

În Israel, creșterea tensiunilor de război în vecinătate și cu Iranul l-a determinat pe premierul Benjamin Netanyahu să convoace duminică o ședință specială de securitate și afaceri externe. Miniștrii au examinat rapoarte despre planurile Teheranului privind o ofensivă surpriză asupra Israelului.

Netanyahu a avut „o conversație importantă” cu președintele Vladimir Putin, subliniind: „Ne confruntăm cu provocări mari, dar ne bucurăm de relații de cooperare și coordonare importante cu Rusia. Acest lucru este esențial pentru noi și trebuie să continuăm.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te