Criză politică, la Atena. 11 deputați și zeci de membri au părăsit partidul de stânga Syriza

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.11.2023 - 14:14
Criză politică, la Atena. 11 deputați și zeci de membri au părăsit partidul de stânga Syriza - Foto: Profimedia Images

Criză politică, la Atena. 11 deputați și zeci de membri au părăsit partidul de stânga Syriza. Stefanos Kasselakis, liderul formațiunii, este acuzat că are o atitudine "nedemocratică" şi că "distruge partidul".

SHARE

Alţi nouă deputaţi (în total 11) au părăsit joi, 23 noiembrie 2023, partidul de stânga Syriza, principala formaţiune de opoziţie elenă care se află în centrul unor grave turbulenţe după alegerea surprinzătoare la conducerea ei, în septembrie, a unui fost trader de la Goldman Sachs, informează Agerpres, citând AFP.

Criză politică, la Atena. 11 deputați și zeci de membri au părăsit partidul de stânga Syriza

Printre deputaţii care şi-au anunţat plecarea figurează mai multe personalităţi ale partidului şi foşti miniştri, cum ar fi Effie Achtsioglou, fost ministru al Muncii şi contracandidata învinsă a noului lider al partidului Stefanos Kasselakis.

Într-un comunicat, cei care au părăsit partidul l-au acuzat pe Kasselakis că are o atitudine "nedemocratică" şi că "distruge partidul" care a condus primul guvern de stânga al Greciei în 2015-2019.

Citește și: Grecia înființează „Brigada ANAF”. Cine raportează evaziunea fiscală, bonus de până la 3.000 €

Acest om de afaceri în vârstă de 35 de ani este acuzat de vechi membri ai partidului că negociază o virare spre centru-dreapta a fostului partid al stângii radicale, ce fusese condus vreme de 15 ani de Alexis Tsipras.

Syriza nu mai numără decât 36 de deputaţi în Parlamentul de la Atena

După plecarea lor, Syriza nu mai numără decât 36 de deputaţi în Parlamentul cu 300 de locuri, cu doar patru mai mulţi decât partidul socialist PASOK care se află pe locul doi. De asemenea, Syriza scade în sondajele de opinie care l-au clasat recent în urma PASOK.

Fostul ministru de finanţe Euclide Tsakalotos, artizan, în cadrul guvernului lui Alexis Tsipras, al redresării financiare dictată de Uniunea Europeană, a dat, împreună cu un alt deputat, startul demisiilor din partid, pe 12 noiembrie, urmaţi de un grup de 44 de alţi membri ai Syriza.

Într-un comunicat, aceştia l-au acuzat pe Kasselakis de "trumpism" şi de reprimarea vocilor critice, reproşându-i populismul şi dorinţa de a reorienta partidul.

Zeci de militanţi ai partidului au părăsit de asemenea rândurile lui săptămâna aceasta.

Citește și: Grecia îi atrage pe români cu oferte de muncă. Primesc 14 salarii/an. ”Nu vor fi două zile la fel”

Dacă îşi unesc forţele, cei 11 deputaţi care au părăsit Syriza sunt suficienţi pentru a forma un grup separat în Parlamentul Greciei.

Stefanos Kasselakis, un necunoscut pe scena politică în urmă cu doar câteva luni, a surprins pe mulţi în septembrie atunci când a fost ales la conducerea partidului Syriza zdrobit la cele mai recente alegeri legislative, un regres răsunător care l-a determinat pe Alexis Tsipras să se retragă la sfârşitul lui iunie.

Declaraţii ale lui Kasselakis au suscitat indignare în rândurile unui partid cu o aripă care rămâne foarte ancorată la stânga eşichierului politic.

Susţinând un discurs în faţa industriaşilor eleni, noul lider a susţinut că Syriza nu mai "diabolizează" capitalul privat. Capitalul "este un instrument util de prosperitate", a declarat cel care i-a succedat unui lider provenit din tineretul comunist.

În caz de ruptură, Syriza nu va fi la prima sa sciziune. În 2015, în plină furtună economică, fostul ministru al finanţelor Yanis Varoufakis s-a retras din guvernul lui Tsipras pentru a-şi forma propriul partid. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te