Criză politică, în Franța. Tabăra lui Macron a pierdut europarlamentarele. Legislative, pe 30 iunie!

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 10.06.2024 - 01:05
Criză politică, în Franța. Tabăra lui Macron a pierdut europarlamentarele. Legislative, pe 30 iunie! - Foto: Profimedia Images

Criză politică, în Franța. Tabăra lui Macron a pierdut europarlamentarele. Iar președintele a anunțat dizolvarea parlamentului și organizarea de noi alegeri legislative pe 30 iunie şi 7 iulie.

SHARE

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul france), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.

Criză politică, în Franța. Tabăra lui Macron a pierdut europarlamentarele. Legislative, pe 30 iunie!

"Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", a declarat preşedintele francez după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor. "Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară", a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.

"Dizolv Adunarea Naţională în această seară şi în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur şi la 7 iulie pentru al doilea tur", a precizat preşedintele francez, potrivit News.ro.

Citește și: România, ușa închisă în Schengen pe termen nelimitat. Extrema dreaptă câștigă alegerile în Austria

"Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere", a mai spus Emmanuel Macron.

El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile "nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa".

"Este momentul unor clarificări esenţiale (...) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre şi nu le voi lăsa fără răspuns", a spus Emmanuel Macron.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemaţi duminică la vot pentru a-şi alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National.

La ora locală 20.00, a fost anunţat un exit-poll care arăta că Jordan Bardella ( principalul candidat al RN) se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în faţa lui Valérie Hayer (cap de listă la Renaissance, 14,9%) şi Raphaël Glucksmann (principalul candidat al Partidului Sociaist, cu 14,2%).

Au urmat Manon Aubry (LFI, stânga, 9,1%), François-Xavier Bellamy (LR, dreapta 7%), Marie Toussaint (EELV, Verzii, 5,4%) şi Marion Maréchal (Reconquête, naţionaliştii, 5,3%). Prezenţa la vot a fost estimată la 52,5%.

Încuraja de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut "solemn" lui Emmanuel Macron "să organizeze noi alegeri legislative". Salutând "scorul istoric" obţinut de partidul său şi "respingerea crâncenă" a politicilor şefului statului, Bardella i-a cerut acestuia să "ia act de această nouă ordine politică" şi să dizolve Adunarea Naţională.

Citește și: EXIT POLL Europarlamentare. PSD-PNL: 54%, AUR - 14%, ADU - 11%. Cine mai merge la Bruxelles?

La scurt timp, într-un discurs adresat francezilor, Emmanuel Macron a anunţat dizolvarea Adunării Naţionale, precum şi organizarea de alegeri legislative la 30 iunie şi 7 iulie, ceea ce a produs un adevărat şoc în rândul clasei politice franceze, care a avut reacţii diverse, de la aprobare la respingere.

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen: „Suntem pregătiţi să preluăm puterea”

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a salutat duminică decizia preşedintelui Emmanuel Macron privind organizarea de noi alegeri legislative, după ce tabăra acestuia a pierdut puternic la alegerile UE din ţară, relatează Reuters.

"Suntem pregătiţi să preluăm puterea dacă francezii ne acordă încrederea la viitoarele alegeri naţionale", a declarat ea în cursul unui miting, informează Agerpres.

Condus de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, Adunarea Naţională (RN) a câştigat aproximativ 32% din voturi, faţă de 15% cât a întrunit partidul lui Macron, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne.

"Urmaşul" politic al Marinei Le Pen şi actualul lider al RN, Jordan Bardella, a declarat după anunţarea exit-pollurilor că rezultatul alegerilor europene din Franţa arată dorinţa pentru schimbare a cetăţenilor.

"Francezii vor ca UE să-şi schimbe cursul", a spus el, adăugând totodată că avantajul RN asupra partidului macronist înseamnă că francezii resping cu adevărat politicile lui Macron.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te