Criză în Bulgaria: Guvernul lui Petkov, absolvent Harvard, a căzut în urma moțiunii de cenzură

DE Alin Crișan | Actualizat: 23.06.2022 - 22:26
Criză în Bulgaria: Guvernul lui Petkov, absolvent Harvard, a căzut în urma moțiunii de cenzură / Getty Images

Guvernul reformist din Bulgaria, condus de absolventul Harvard Kiril Petkov, a căzut în urma moțiunii de cenzură. Criza din țara vecină se adâncește.

SHARE

Guvernul reformist din Bulgaria, condus de premierul liberal Kiril Petkov (foto), a fost înlăturat miercuri printr-o moțiune de cenzură, care aruncă țara într-o nouă criză politică pe fond de divergențe accentuate de războiul din Ucraina, după deja trei runde de alegeri desfășurate anul trecut, transmit AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu votul a 123 de deputați dintr-un total de 240, în timp ce împotrivă au votat 116, un deputat fiind absent, a anunțat vicepreședintele parlamentului, Miroslav Ivanov.

Coaliția eterogenă formată în decembrie, după un deceniu în care la guvernare s-a aflat controversatul Boiko Borisov, s-a fisurat însă la începutul lunii iunie, când a pierdut sprijinul partidului antisistem “Există un astfel de popor” (ITP) în urma disputelor legate de cheltuielile bugetare și de decizia dacă Bulgaria să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Aflat în opoziție, GERB, partidul conservator al lui Borisov, a profitat de breșă și a depus o moțiune de cenzură, acuzând “eșecul politicii economice și financiare a guvernului”, în contextul unei explozii a prețurilor.

“A fost o onoare pentru mine să conduc” un astfel de guvern, a reacționat Petkov. “Acest vot este un pas mic pe un drum lung”, a adăugat el, promițând să continue lupta.

Petkov, un absolvent de Harvard în vârstă de 42 de ani care se angajase să combată corupția, a adoptat o poziție puternic proeuropeană și pro-NATO după ce Rusia a invadat Ucraina. Poziția guvernului Petkov a fost considerată neobișnuită pentru o țară cu o atitudine în mod tradițional prietenească față de Moscova. Analiștii prognozează că un nou guvern va veni cu o politică mai neutră față de Rusia.

Președintele Rumen Radev urmează să cheme partidele la negocieri pentru a încerca formarea unui nou cabinet. Partidul lui Kiril Petkov, plasat pe primul loc la ultimele alegeri, va face prima tentativă, urmat de alte două partide. În caz de eșec, parlamentul va fi dizolvat și se vor organiza noi alegeri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.