Criza cerealelor va lua sfârșit. Ucraina și Rusia vor semna un acord privind exporturile

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 22.07.2022 - 12:14
Cerealele ucrainene, dar și cele rusești vor avea liber la export/Foto: Profimedia Images

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres precum și reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei vor participa la o ceremonie prevăzută să aibă loc la ora 13h30 GMT, la Istanbul, la palatul prezidențial.

SHARE

Potrivit AP, Acordul ar trebui să permită ieșirea cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, dar va fi prevăzută și o cale prin care Rusia va putea exporta cerealele sale.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu s-a declarat foarte optimist.

La New York, un purtător de cuvânt al ONU a anunțat că Antonio Guterres și doi negociatori implicați în aceste discuții ce au loc de mai bine de două luni, se vor afla la Istanbul pentru semnarea acordului.

Citește și: EXCLUSIV Buhnici, implicat în afaceri de 15.000.000 lei în ultimii 3 ani. Un milion, rulat în IT

Sunt eforturi făcute pentru a asigura un acces mondial complet pentru cerealele ucrainene dar și pentru cele rusești, a explicat acest reprezentant al Națiunilor Unite.

Unul dintre negociatorii ONU s-a aflat recent la Moscova pentru a discuta maniera prin care pot fi relaxate unele restricții aplicate Kremlinului, de Statele Unite și de Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei. Fără o relaxare a unor restricții, cerealele rusești sunt și ele blocate.

Potrivit unui diplomat apropiat de dosar și citat de France Presse, Washington a promis garanții prin care societăți de transport vor putea furniza Rusiei nave de mare tonaj pentru exportul cerealelor, fără să se îngrijoreze de sancțiuni.

Moscova afirmase că nu poate exporta decât cu ajutorul unor nave foarte mici.

Practic, produsele agricole rusești nu sunt vizate de sancțiuni. Blocajul există la nivelul transportului maritim, al asigurărilor pentru transporturi și la nivelul sistemului bancar. Ministrul turc de Externe susține că Washington și UE au promis să fie flexibili în acest sens.

Citește și: VIDEO Ucraina va primi avioane Gripen, Rafale și Eurofighter. S-a zis cu supremația aeriană a Rusiei

Iar pentru cerealele ucrainene, acordul vizează posibilitatea de a reutiliza Marea Neagră, cu ajutorul unor coridoare securizate dar și o încetare a focului, local, în zonele prin care vor trece navele care transportă cerealele.

Navele comerciale ar urma să fie verificate de responsabili turci, pentru ca să existe siguranța că cele care au ca destinație Odesa, nu conțin armament, a subliniat președinția turcă.

Un centru de coordonare urmează să ia ființă la Istanbul iar experți ONU, specialiști în navigație marítimă, vor fi prezenți aici.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te