Urmările blocadei porturilor ucrainene: Pot fi provocate milioane de decese suplimentare

DE Bianca Iosef | Actualizat: 23.06.2022 - 17:04
Criza alimentară cauzată de război va duce la victime în toată lumea și la răspândirea multor boli

Criza alimentară mondială declanşată de războiul din Ucraina va ucide milioane de oameni, făcând ca populaţii ample să devină mai vulnerabile la bolile infecţioase, cu riscul de a declanşa astfel o nouă criză sanitară.

SHARE

Blocada rusă aplicată porturilor ucrainene de la Marea Neagră a dus la oprirea exporturilor de cereale ale Ucrainei, al patrulea exportator mondial de grâu şi de porumb, ameninţând aprovizionarea alimentară din multe ţări.

Or, aceste penurii alimentare riscă să declanşeze nu doar foamete, ci şi să slăbească rezistenţa populaţiilor expuse la boli infecţioase din cauza unei alimentaţii deficitare, a declarat Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global pentru Combaterea SIDA, tuberculozei şi malariei.

Citește și: DNA cere ridicarea imunităţii ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu

"Cred că următoarea criză sanitară a început deja. Nu este vorba despre un nou virus, ci despre faptul că numeroase persoane malnutrite vor fi mai vulnerabile în faţa virusurilor existente", a explicat el într-un interviu acordat în marja unei reuniuni a miniştrilor Sănătăţii din G20, organizat în oraşul indonezian Yogyakarta.

"Cred că impactul combinat al bolilor infecţioase, penuriilor alimentare şi crizei energetice (...) poate să provoace milioane de decese suplimentare", a adăugat Peter Sands.

Guvernele lumii "trebuie să acorde prioritate îngrijirilor medicale primare, îngrijirilor acordate în sate, în comunităţi", pentru a diminua impactul crizei alimentare în rândul populaţiilor care sunt cele mai sărace şi cele mai vulnerabile, a subliniat expertul britanic aflat la conducerea acestui fond ce dispune de un buget de 4 miliarde de dolari.

Lupta împotriva noului coronavirus a luat din resursele folosite de lupta împotriva tuberculozei, o boală care a ucis 1,5 milioane de persoane în 2020, potrivit statisticilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

"A fost un dezastru în cazul tuberculozei. În 2020, au existat 1,5 milioane de persoane în minus care să fi fost tratate împotriva tuberculozei şi, din păcate, asta înseamnă că sute de mii de persoane vor continua să moară din cauza bolii şi că ele vor infecta alte persoane", a adăugat Peter Sands.

Pentru acest expert în sănătate, rezolvarea crizei alimentare este indispensabilă pentru lupta împotriva tuberculozei, o maladie ce ocupă locul al doilea în clasamentul bolilor infecţioase ce provoacă cele mai multe decese la nivel mondial.

Citește și: Rusia lovită de o nouă rundă de sancţiuni comerciale impuse de Guvernul Marii Britanii

Ţările occidentale acuză Rusia că face presiuni pentru a obţine concesii, blocând exporturile vitale de cereale ale Ucrainei, fapt care ameninţă multe ţări cu riscul de foamete. Autorităţile de la Moscova neagă însă aceste acuzaţii, conform Agerpres.

Germania organizează vineri o conferinţă internaţională despre criza alimentară, iar la acest eveniment va fi prezent şi liderul diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Tuberculoza "este pandemia săracilor, de aceea ea nu a atras atât de multe investiţii pentru programe de cercetare şi dezvoltare. Este o tragedie, pentru că (tuberculoza - n.r.) este o boală pe care ştim să o prevenim, să o vindecăm şi de care putem să ne debarasăm", a adăugat Peter Sands.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te