EXCLUSIV Generalul Jamil Hassan, „Ucigașul din Siria”, împiedicat de ruși să dezerteze în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.07.2019 - 23:56

Generalul maior Jamil Hassan, supranumit „Ucigașul din Siria”, șeful odiosului Directorat de Informații al Forțelor Aeriene, a fost oprit de ruși să vină în România și este în prezent în arest la domiciliu, în Damasc, informează Middle East and North Africa Media Monitor.

SHARE

Sursa din cadrul serviciilor secrete siriene a declarat că generalul Jamil Hassan voia să vină în România sub pretextul unui tratament împotriva cancerului.

Alte surse susțin că generalul, care mergea în Liban cu regularitate pentru un tratament, fără să fie dezvăluită boala, se decisese, cu ajutorul „fraților iranineni”, să dezerteze, iar România i se părea o opțiune sigură pentru securitatea sa, de când căzuse în dizgrație, de la 8 iulie, când a fost destituit din funcție.

O variantă spune că rușii l-au ridicat de pe aeroportul din Damasc, având informații că destinația sa finală este România, via Liban.

Middle East and North Africa Media Monitor susține că generalul Jamil Hassan se trata de cancer la un spital din Liban al grupării, aflată pe lista organizațiilor teroriste, Hezbollah, care în Siria a luptat de partea regimului Assad. După alte surse, generalul era în recuperare după un atac cerebral.

Moscova ar fi emis un ordin pentru ca generalul, până nu demult unul dintre oamenii de încredere ai regimului Bashar al-Assad, în cercul de apropiați ai acestuia, să fie reținut în Siria, „de teamă că Iranul făcuse un aranjament pentru a-l scoate din țară, ca să aducă prejudicii directe Rusiei”.

Conform Middle East and North Africa Media Monitor, la 30 iunie, Rusia și Israelul s-ar fi înțeles ca milițiile iraniene să fie incluse în Corpul 5 de Armată, al voluntarilor, antrenați, echipați, înarmați și consiliați de militari ruși din 2015.

Sub această „tutelă”, Israelul cerea ca milițiile iraniene să fie retrase la 55 de kilometri de Înălțimile Golan. Militarii ruși îi transmiseseră generalului Hassan acest ordin de includere în Corpul 5 Armată și îndepărtare a milițiilor iraniene, „fie să se supună ordinului, fie să fie deținut în închisoarea Directoratului Informații al Forțelor Aeriene”, directorat pe care îl conducea din 2009.

Generalul a respins oferta israeliană și a ignorat ordinul rușilor. La 8 iulie, s-a anunțat oficial că generalul Jamil Hassan a fost înlocuit, de către președintele Bashar al-Assad, de la conducerea Directoratului Informații al Forțelor Aeriene.

Steaua celui supranumit „Ucigașul din Siria” apusese și nu vrem să ne întrebăm de ce a ales să fugă în România, unde „s-ar fi simțit în siguranță”, via Liban, cu ajutorul Hezbollah!

Cum ar fi putut ajunge în România unul dintre cei mai mari criminali ai regimului sirian, care spunea că Siria nu are nevoie de 23 de milioane de oameni, că ajung vreo șapte milioane, ascultători, restul care morți, care refugiați prin lume? Cu pașaport diplomatic. Generalul Jamil Hassan avea pașaport diplomatic, cu care putea trece fără transpirații prin vămi. Chiar așa? Nu prin orice vămi, în orice țară europeană sau SUA.                    

Pe lista criminalilor de război

Directoratul Informații al Forțelor Aeriene din Siria, condus de Hassan, este considerat cea mai puternică și cea mai brutală forță de represiune a revoluției siriene. Începând cu 2011, Directoratul a realizat o politică de represiune și supraveghere a adversarilor regimului lui Bashar al-Assad.

Detenția arbitrară, tortura, persecuția și violența sexuală, inclusiv amenințările, umilințele și violul, au fost utilizate pe scară largă. Condițiile inumane de detenție, care implică foamete extremă și o lipsă aproape totală de îngrijire medicală în centrele de detenție, au condus la mii de decese.

La 9 mai 2011, Uniunea Europeană a emis sancțiuni împotriva lui Hassan, estimând că a fost responsabil de represiunea violentă împotriva populației civile. Aceste sancțiuni au constat în împiedicarea acestuia de a călători în UE și înghețarea activelor sale din Europa.

La 29 iunie 2011, SUA au adoptat, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Hassan pentru încălcarea drepturilor omului în Siria.

În 2016, Statele Unite au întocmit o listă cu 13 persoane, incluzându-l din nou pe generalul Jamil Hassan, responsabili de atacurile asupra orașelor, zonelor rezidențiale și infrastructurii civile, precum și de acte de tortură și ucideri extrajudiciare.

În octombrie 2018, autoritățile franceze au emis un mandat internațional de arestare împotriva a trei ofițeri de rang înalt ai serviciilor secrete siriene: Jamil Hasan (șeful Directoratului Informații al Forțelor Aeriene), Ali Mamluk (șeful Oficiului Național de Securitate) și Abdel Salam Mahmoud (șeful închisorii militare Mezzeh de pe aeroportul din Damasc). Toți sunt acuzați de complicitate la acte de tortură, complicitate în dispariții forțate, complicitate în crime împotriva umanității, crime de război și infracțiuni de război.

La 6 noiembrie 2017, 11 victime ale torturii regimului sirian au depus plângeri penale la Oficiul Procuraturii Generale din Germania. Plângerile denunță crimele împotriva umanității și crimele de război comise în diferite centre de detenție, cinci aparținând Directoratului Informații al Forțelor Aeriene, din Damasc, Alep și Hama, precum și în închisoarea militară Saydnaya.

La 8 iunie 2018, Bundesgerichshof (BGH) a emis un mandat de arestare împotriva lui Jamil Hassan pentru crime împotriva umanității și pentru crime de război, la cererea procurorului federal german. El este acuzat că a ucis, a torturat, a provocat vătămări fizice sau psihice severe unui număr uriaș de deținuți din cadrul Directoratului Informații al Forțelor Aeriene între 2011 și 2013, „sub forma comiterii directe, a coparticipării sau în calitate de comandant”.

În februarie, când au existat rapoarte că generalul merge la un spital din Liban condus de grupul militant Hezbollah, Germania a cerut extrădarea sa. Oficiali guvernamentali au negat că noul ministru libanez de Interne, Raya Al-Hassan, a fost apelat de Interpol ca să-l predea pe generalul sirian.                  

Iranienii îi cer socoteală lui Assad

După publicarea, marți, a acestor informații, de către Middle East and North Africa Media Monitor, agenția israeliană Debka informa despre un fapt neobișnuit, anume vizita impetuoasă la Damasc a unui oficial iranian de rang inferior, care îi cerea socoteală lui Bashar al-Assad că s-a „aliat cu inamicii Iranului”.

Hossein Amir Abdollahian, asistent pentru afaceri internaționale al președintelui Consiliului Shura al Iranului, a sosit luni la Damasc, unde a cerut o întrevedere imediată cu președintele, pentru a-i reproșa lui Bashar al-Assad că s-a aliat cu inamicii Teheranului, cu SUA în special, în acte împotriva securității poporului iranian.

Assad și-a reafirmat angajamentul de cooperare cu Iranul, însă surse din apropierea președinției siriene declară că acesta a intrat în negocieri secrete cu „inamicul” pe la spatele „fraților iranieni”.  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te