Cresc tensiunile în Transnistria după ce UE a anunțat că va ajuta militar Republica Moldova

DE Daniel Toșa | 05.05.2022 - 11:42
Cresc tensiunile în Transnistria după ce UE a anunțat că va ajuta militar Republica Moldova/FOTO: Unsplash

Ajutorul militar promis de Uniunea Europeană Republicii Moldova ”contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”, a declarat ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev.

SHARE

Temerile ca Republica Moldova să fie atrasă în conflictul din Ucraina au crescut în ultimele zile, după ce separatiştii pro-ruşi din regiunea separatistă moldoveană Transnistria au acuzat Kievul de presupuse împuşcături, explozii şi incursiuni transfrontaliere cu drone.

”Situaţia este alarmantă pentru că Transnistria a suferit atacuri teroriste”, a declarat pentru Reuters Vitali Ignatiev, ministrul de Externe al Transnistriei, într-un interviu prin videoconferinţă din Tiraspol, capitala regiunii.

El a repetat acuzaţiile anterioare ale separatiştilor potrivit cărora Ucraina s-a aflat în spatele incidentelor de săptămâna trecută şi a spus că o altă dronă ucraineană înarmată cu explozibil a fost doborâtă marţi.

Citește și: VIDEO Momentul în care Rusia folosește rachete termobarice în Mariupol. Un carnagiu la Azovstal

”Sincer, nu văd niciun motiv pentru care partea ucraineană ar folosi astfel de metode împotriva Transnistriei. Transnistria nu ameninţă Ucraina. Am spus de mai multe ori că suntem un stat absolut paşnic”, a mai subliniat Ignatiev.

Citește și: VIDEO Aproape de România. Autoritățile transnistrene familiarizează populația cu ideea că vin rușii

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a vizitat miercuri capitala Republicii Moldova, Chişinău, în semn de solidaritate. Michel a declarat că UE ia în considerare acordarea unui ajutor militar suplimentar pentru a sprijini Chişinăul. El nu a oferit detalii, dar autorităţile moldovene au spus că ajutorul nu este de ordin letal.

Referindu-se la ajutorul militar suplimentar oferit de UE, Ignatiev a spus: ”Desigur, astfel de declaraţii, astfel de acţiuni nu îndeamnă la calm, ci, dimpotrivă, contribuie la intensificarea tensiunilor şi interferează cu normalizarea situaţiei”.

Ignatiev a respins cererea Republicii Moldova de a adera la UE ca fiind ”ruptă de realitate” şi a spus că va crea riscul suplimentar de reapariţie a ostilităţilor, deoarece Chişinăul a luat decizia ”unilateral”.

”Republica Moldova şi Transnistria se află într-o stare de conflict nerezolvat... Un conflict nerezolvat înseamnă probabil că Republica Moldova trebuie să rezolve mai întâi conflictul şi apoi să îşi decidă viitorul politic”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.