„Printre primii care vor fi vaccinaţi vor fi membrii echipei de cosmonauţi şi angajaţi de la Centrul de pregătire a cosmonauţilor”, a declarat Dmitri Rogozin, directorul Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), într-un comunicat.
De la declanşarea pandemiei, măsuri de securitate stricte au fost instituite în cadrul antrenamentelor în pentru cosmonauţii trimiși pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Cei pregătiţi pentru ISS au fost practic izolaţi, ei nu au putut nici măcar să-şi ia rămas bun de la rude, aşa cum se face în mod tradiţional, iar acei specialişti care au trebuit să intre în contact direct cu ei au fost supuşi unor controale amănunţite.
Fondul de investiţii directe din Rusia, responsabil de producţia şi comercializarea vaccinului rusesc, a evocat într-o notă oficială că „lansarea cu succes a satelitului Sputnik-1 a inaugurat era cuceririi cosmosului, iar după mai multe decenii, vaccinul Sputnik-V a fost primul înregistrat împotriva coronavirusului”.
Vaccinarea cosmonauţilor cu Sputnik-V vrea să demonstrează „siguranţa absolută ş eficienţa ridicată” a acestuia „pentru generarea unei imunităţi pe termen lung împotriva uneia dintre cele mai periculoase infecţii din istorie”.
După mai bine de două decenii de cooperare internaţională, viitorul echipaj care va pleca cu nava spaţială Soiuz spre platforma orbitală va fi alcătuită exclusiv din ruşi.
Compania americana privată SpaceX şi-a trimis prima misiune pilotată în noiembrie anul trecut, la nouă ani de la suspendarea programului navetelor spaţiale în 2011.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat la 2 decembrie începerea din această săptămână vaccinarea în masă pe bază voluntară a populaţiei Rusiei, unde s-au înregistrat peste 2,5 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 şi peste 44.100 de decese.