Consiliul NATO-Ucraina, întrunire după atacul Rusiei asupra Kievului. SUA nu mai au cu ce să ajute

DE Adina Mutăr | 04.01.2024 - 21:41
Consiliul NATO-Ucraina, întrunire după atacul Rusiei asupra Kievului - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Consiliul NATO-Ucraina, întrunire după atacul Rusiei asupra Kievului. SUA nu mai au cu ce să ajute. NATO anunță o întâlnire de urgență pentru a discuta atacurile pe scară largă ale Rusiei asupra Ucrainei și ce este de făcut, după ce ajutorul suplimentar al SUA este blocat.

SHARE

Consiliul NATO-Ucraina se întrunește după atacul Rusiei asupra Kievului, la solicitarea secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a dat curs cererii Ucrainei.

Consiliul NATO-Ucraina a fost înființat anul trecut și are scopul de a facilita o strânsă cooperare până când sunt îndeplinite condițiile pentru admiterea Ucrainei în NATO. Întâlnirile au loc la diferite niveluri.

Consiliul NATO-Ucraina, întrunire după atacul Rusiei asupra Kievului

Stoltenberg a solicitat o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivelul ambasadorilor pe tema atacurilor aeriene ruse de amploare care au avut loc de la începutul anului 2024.

Întâlnirea va avea loc pe 10 ianuarie, potrivit European Pravda

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a anunțat pe X/Twitter că reuniunea Consiliului NATO-Ucraina va avea loc miercuri, 10 ianuarie, la cererea Ucrainei, în urma recentelor atacuri masive ale Rusiei cu rachete și drone.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că unul dintre subiectele centrale ale întrunirii este despre capabilitățile de apărare aeriană.

„Țările NATO au livrat Ucrainei un număr mare de sisteme de apărare aeriană și sunt hotărâte să ajute în continuare Kievul. Unul dintre subiectele cheie va fi consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, un semn important de unitate euro-atlantică în fața escaladării terorii rusești", a declarat Kuleba.

Citește și: România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce 5G. China iese din „cărți”

NATO a subliniat că își va menține sprijinul pentru Ucraina și „va apăra fiecare centimetru al Poloniei” ca răspuns la recentele atacuri cu rachete la scară largă ale Rusiei asupra Ucrainei și a rachetei rusești „rătăcită” pe teritoriul Poloniei.

SUA nu mai au cu ce să ajute Ucraina

O mare problemă în consolidarea apărării Ucrainei este faptul că SUA nu au bani pentru ajutor militar suplimentar până la adoptarea unui nou pachet de către Congresul SUA, a comunicat Casa Albă.

Citește și: VIDEO Un convoi de blindate rusesc, spulberat într-un atac în Harkov. Rușii abia au scăpat cu fuga

„Am oferit Ucrainei ultimul pachet de asistență de securitate pentru care avem fonduri chiar înainte de Anul Nou, imediat după Crăciun. Și trebuie să obținem sprijin din partea Congresului, ca să putem continua să facem asta”, a declarat coordonatorul Consiliului Național de Securitate al SUA pentru comunicații strategice, John Kirby, potrivit eurointegration.com.ua

Acesta  a explicat că, în absența unei finanțări suplimentare, „nu există niciun alt  portofel magic din care să se poată lua bani pentru Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te