Consiliul va vota proiectul de rezoluție vineri, la două zile după ce a avut loc o ședință de urgență privind situația din Ucraina.
Un înalt oficial al Administrației Biden a declarat că Washingtonul prezintă rezoluția „așteptându-se ca Rusia să-și folosească dreptul de veto și, astfel, își va sublinia izolarea”.
Proiectul de rezoluție va condamna în cei mai puternici termeni posibil „agresiunea Rusiei, invazia și încălcarea suveranității Ucrainei”. Oficialul a spus că rezoluția reafirmă suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, solicită Rusiei să-și retragă forțele imediat, complet și necondiționat.
Oficialul a spus că rezoluția CSONU este doar un prim pas, un „precursor” al acțiunii care se preconizează că va avea loc în zilele următoare în Adunarea Generală a ONU, unde miercuri mai multe țări au urcat pe podium pentru a condamna agresiunile Rusiei în Ucraina, chiar înainte de escaladarea dramatică și invazie.
Citește și
VIDEO Armata rusă a intrat în Kiev. Focuri de armă, la guvern. Localnicii, îndemnați să riposteze
Consiliul de Securitate al ONU, „virusat” de Rusia. Când se vor „vaccina” membrii CS
„Dincolo de Consiliul de Securitate, avem Adunarea Generală și mobilizarea statelor membre de pe tot globul ca o parte cheie a răspunsului la acest act flagrant”, a spus oficialul.
Misiunea Albaniei la ONU a declarat că, împreună cu SUA, a depus rezoluția în Consiliul de Securitate pentru „mobilizarea lumii împotriva agresiunii și în sprijinul independenței Ucrainei”.
„Toate națiunile iubitoare de pace trebuie să-și facă auzită vocea și să se alăture listei de co-sponsori”, se arată în comunicat.
Toți ochii vor fi îndreptați spre India pentru a vedea cum votează rezoluția. La 31 ianuarie, India s-a abținut la un vot procedural susținut în Consiliul de Securitate înaintea unei reuniuni pentru a discuta situația de la granița cu Ucraina.
Rusia și China au votat împotriva întâlnirii, în timp ce India, Gabon și Kenya s-au abținut. Toți ceilalți membri ai Consiliului - Norvegia, Franța, SUA, Regatul Unit, Franța, Irlanda, Brazilia și Mexic - au votat în favoarea reuniunii.