Congresul SUA va dezbate un document care afirmă că „este în interesul Statelor Unite să susțină eforturile de a preveni răspândirea unor conflicte armate suplimentare în Europa prin recunoașterea Mării Negre drept o arenă a agresiunii rusești”.
Congresul SUA ia în calcul creșterea prezenței americane în zona Mării Negre
Pentru îndeplinirea acestor politici, SUA consideră că este necesară o strategie de creștere a asistenței de securitate pentru statele Mării Negre, concentrată pe Ucraina, România, Bulgaria, Moldova și Georgia.
Prioritizarea sistemelor de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a monitoriza operațiunile Rusiei în regiunea Mării Negre.
Foto: Facebook/ Forțele Navale Române
Citește și: Trump, primul președinte al SUA inculpat penal. Va fi fotografiat, amprentat. Prima reacție
Potrivit Documentului, statele Unite se angajează să:
(1) să descurajeze în mod activ amenințarea unei escalade ulterioare a Rusiei în regiunea Mării Negre și să apere libertatea de navigație în Marea Neagră pentru a preveni răspândirea unui nou conflict armat în Europa;
(2) pledează în cadrul NATO, printre aliații NATO și în cadrul Uniunii Europene pentru a dezvolta o strategie coordonată pe termen lung pentru a spori securitatea, a stabili o prezență permanentă și durabilă pe flancul estic și a întări reziliența democratică a aliaților și partenerilor Statelor Unite în regiunea;
Citește și: Ce sunt e-fuels, combustibilii care salvează mașinile pe benzină și motorină din 2035. Litrul e 54 €
(3) pledează în cadrul NATO și în rândul Aliaților NATO pentru dezvoltarea unei prezențe maritime regulate, rotative în Marea Neagră;
(4) să sprijine și să consolideze legăturile economice dintre Statele Unite și partenerii Mării Negre și să mobilizeze Departamentul de Stat, Departamentul Apărării și alte departamente și agenții federale relevante prin sporirea prezenței și investițiilor Statelor Unite în statele Mării Negre;
(5) să ofere alternative economice la opțiunile economice coercitive ale RPC care destabiliza și erodează și mai mult integrarea economică a statelor Mării Negre;
(6) să se asigure că Statele Unite continuă să sprijine eforturile statelor Mării Negre de a-și consolida instituțiile democratice pentru a preveni corupția și pentru a accelera avansarea lor în comunitatea euroatlantică; și
(7) să încurajeze inițiativa întreprinsă de statele din Europa Centrală și de Est de a promova Inițiativa Trei Mări pentru a consolida transportul, energia și conectivitatea infrastructurii digitale în regiunea dintre Marea Adriatică, Marea Baltică și Marea Neagră.
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr, întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin
Foto: Profimedia Images
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, joi, context în care a vorbit de nevoia unei strategii pentru securitatea la Marea Neagră care să fie coordonată de Statele Unite ale Americii, transmite MApN.
"Credem că este nevoie urgentă de o strategie cuprinzătoare, multi-domeniu, pentru Marea Neagră, sub coordonarea SUA, care să implice actori-cheie din regiune.
Acest lucru va crea o politică mai solidă, construită în jurul prezenţei consecvente şi persistente a SUA şi a NATO şi a unui leadership activ al SUA în regiune.
Prezenţa robustă a forţelor SUA în România, suplimentată anul trecut cu Brigada 2 Infanterie, sub comanda Diviziei 101 Aeropurtate, este o altă dovadă de solidaritate a ceea ce înseamnă angajamentul Statelor Unite pentru securitatea la Marea Neagră" , a afirmat ministrul român.
Ministrul român a adăugat că "România este astăzi un aliat solid, de încredere, un stat care demonstrează ambiţie, voinţă politică, precum şi capacitatea de a contribui concret şi credibil la implementarea priorităţilor comune, de viitor, inclusiv prin asumarea fermă a rolului de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre".
Foto: Profimedia Images
În perspectiva Summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie 2023, oficialul român a menţionat necesitatea implementării deciziilor adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Madrid, de anul trecut, adoptarea unor decizii consistente privind securitatea la Marea Neagră, precum şi identificarea unor măsuri concrete pentru sprijinul Ucrainei şi partenerilor din regiune, precum Republicii Moldova.
Vizita oficialului român marchează celebrarea a 30 de ani de la semnarea parteneriatului dintre Forţele Armate Române şi Garda Naţională a Statului Alabama.
În acest context, ministrul apărării naţionale va avea o serie de întrevederi, în Washington DC şi în statul Alabama, cu oficiali americani din cadrul Departamentului Apărării, Consiliului Naţional de Securitate, cu Guvernatorul statului Alabama şi membri ai Congresului, precum şi cu reprezentanţi ai unor institute de cercetare şi analiză renumite în sfera studiilor de securitate.
De asemenea, va participa la evenimente organizate pentru a marca cei 30 de ani de parteneriat cu Garda Naţională din Alabama, în Montgomery, potrivit Agerpres.