Conferința de la Davos își pierde din influență. Anul acesta a fost ignorată de liderii importanți

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.01.2023 - 13:34
Conferința de la Davos și-a pierdut din strălucire

„Lumea în care a prosperat Davos se dezintegrează și la summit participă mai puțini grei decât în anii trecuti, pe măsură ce epoca globalizării în sine pare să se încheie”, scrie Sky News, într-o analiză dedicată Forumului Economic Mondial (WEF).

SHARE

Davos, Forumul Economic Mondial (WEF) și fondatorul său, Klaus Schwab, au devenit mai faimoși ca niciodată în ultimii doi ani. Nu însă pentru motivele pe care și le-ar fi dorit.

Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit și lumea s-a luptat cu pandemia, Schwab și WEF, sau delegații obișnuiți precum Bill Gates, toți miliardari, au devenit subiectul unor teorii ale conspirației, din care majoritatea oamenilor a tras concluzia că planul lor este să domine lumea.

Departe de a deveni mai puternică, conferința de la Davos, celebra stațiune montană elvețiană, eșuează.

Înainte de toate, a stabili ceea ce reprezintă Davos este surprinzător de complicat.

În esență, este o întâlnire de patru zile la care participă oameni de afaceri, politicieni, academicieni, militanți și celebrități. 

Există discursuri ale liderilor mondiali, forumuri în care oamenii vorbesc despre marile probleme ale zilei, de la sărăcie la schimbări climatice la inegalitate, și nenumărate întâlniri și petreceri în afara programului oficial ale Forumului Economic Mondial.

Bancherii vin aici să întâlnească potențiali clienți și să facă tranzacții în apartamentele de hotel, politicienii au întâlniri bilaterale cu colegii lor și cu oamenii de afaceri.

Există două motive pentru care Davos contează. Primul: puterea de convocare.

Depinde foarte mult dacă poate convinge destui oameni influenți să vină, astfel încât ceilalți oameni influenți să se poată vedea cu ei.

Al doilea motiv este ceva mai profund: majoritatea delegaților care vin la Davos sunt beneficiarii direcți ai liberei circulații a capitalurilor și a libertății comerțului. Davos nu este explicația globalizării din ultimele decenii, dar cu siguranță a ajutat-o să prospere.

Din ambele perspective, a puterii de convocare și a globalizării, lucrurile nu arată bine pentru Davos.

Există o mulțime de delegați de top care vin la forum în acest an, de la cancelarul german Olaf Scholz la trimisul american pentru climă John Kerry, ca să nu mai vorbim de pilonii precum directorul executiv al JP Morgan, Jamie Dimon , Al Gore și, desigur, Tony Blair.

Dar lista de invitați este mai puțin „grea” anul acesta decât de obicei. Nu există nici un președinte american, nici un prim-ministru al Marii Britanii, nici președintele Franței. Nu este de mirare, având în vedere că aceste națiuni, și atât de multe altele, se luptă cu o criză a costului vieții acasă.

Sfârșitul globalizării?

Mai important este faptul că chiar lumea în care a prosperat Davos se dezintegrează.

Există un război în Europa continentală. Într-adevăr, unii au descris conflictul din Ucraina ca fiind cele mai timpurii manifestări ale unui război mondial.

Relațiile dintre China și Occident sunt la un nou punct scăzut. Țările de pe tot globul își reproiectează lanțurile de aprovizionare și globalizarea pare să se încheie.

Davos a reușit de fiecare dată să sfideze astfel de prognoze. Mulți oameni au crezut că alegerea lui Donald Trump în SUA va reprezenta un dezastru pentru forum, totuși el a participat de mai multe ori și a fost aici la ultima întâlnire de iarnă, de la începutul lui 2020.

Cu toate acestea, există alte două motive, pe lângă cele două de mai sus, pentru care Davos se confruntă cu cea mai mare amenințare de până acum.

Primul este pandemia care a izbucnit la scurt timp după ultima întâlnire de iarnă, care, fără îndoială, a reprezentat o lovitură pentru evenimente de tipul acesta.

Cecălalt motiv se referă la ce spunea adesea Klaus Schwab, fondatorul forumului: economia părților interesate.

Citește și: Vameșii la care au descins mascații stau la vilă, nu au bani în cont. Au salarii modeste, la secret

Această idee, creația lui de acum zeci de ani, este că afacerile nu există izolat: ele se află într-o interdependență a diferiților stakeholderi, de la acționari, la clienți, la angajați și, de altfel, la statul și societatea în care își desfășoară activitatea.

Ideea a fost că, prin implicarea mai sensibilă a fiecăreia dintre părți, ele vor ajunge să se înțeleagă. Cu toate acestea, în fața crizei costului vieții, aceste linii de comunicare par să se fi rupt, sau posibil să se fi rupt. Dialogul pare să eșueze.

Citește și: Nou tratament împotriva cancerului cerebral, testat prima dată la copii. Șanse mari de vindecare

Așadar, pe aproape toate fronturile, Davos pare să aibă probleme profunde. Departe de a câștiga putere în ultimii câțiva ani, se află sub o amenințare mai mare decât oricând.

În liniște, aproape insesizabil, acest loc devine din ce în ce mai puțin important pe măsură ce lumea din jurul lui se schimbă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te