Alegeri în Franța. Coaliția lui președintelui Macron deține un avantaj fragil după primul scrutin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 13.06.2022 - 16:08
Coaliția lu Macron deține un avantaj subțire după primul scrutin/FOTO: Facebook/Emmanuel Macron

Coaliția președintelui francez Emmanuel Macron se îndreaptă spre săptămâna dinaintea celui de-al doilea tur de scrutin crucial din cadrul alegerilor pentru camerele inferioare cu un avantaj foarte mic față de stânga, arată rezultatele după primul tur de scrutin de duminică.

SHARE

Alianța Ensemble! a lui Macron, formată din partide centriste, a obținut duminică 25,75% din voturile populare, potrivit numărătorii finale a Ministerului de Interne, în timp ce blocul NUPES al lui Jean-Luc Melenchon s-a clasat pe locul al doilea cu 25,66%.

Manuel Bompard, unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Melenchon, el însuși candidat pentru un loc în Marsilia, a pus sub semnul întrebării credibilitatea rezultatului.

Citește și: Separatiștii din Transnistria amenință că atacă Chișinăul dacă NATO dă armament Republicii Moldova

"Alertă la o nouă manipulare a lui Darmanin", a declarat Bompard într-o postare pe Twitter luni dimineață, referindu-se la ministrul de interne Gerald Darmanin.

Bompard a declarat că NUPES a obținut aproximativ 200.000 de voturi în plus care nu au fost contabilizate în rezultatele finale, fără a prezenta vreo dovadă pentru afirmația sa.

Citește și: Alegeri Franța: Blocul de stânga şi coaliţia lui Macron au câte 25,2 la sută în estimări

Chiar dacă alianța lui Marcon este bine poziționată pentru a obține cel mai mare număr de locuri cu o marjă largă, principalele institute de sondare au declarat că președintele ar putea totuși să piardă controlul asupra parlamentului în ultimul tur de scrutin.

Potrivit unei previziuni a institutului de sondaje Elabe, Ansamblul ar urma să obțină între 260 și 300 de locuri în parlament - cu o majoritate absolută asigurată la 289 - în timp ce stânga ar urma să obțină între 170 și 220 de locuri, o creștere mare față de 2017, potrivit Reuters.

Al doilea tur al alegerilor legislative va avea loc duminică, 19 iunie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.