Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.08.2024 - 23:53
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: rferl.org (imagine cu caracter ilustrativ)
Cine sunt prizonierii eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, teroriști, hackeri - Foto: rferl.org (imagine cu caracter ilustrativ)

Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri. Rusia și mai multe țări occidentale au avut un „schimb istoric” de prizonieri la 1 august, cel mai important schimb de prizonieri între Rusia și Occident în ultimii 15 ani.

SHARE

Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri.

Occidentul a cerut activiști ruși împotriva regimului, unii închiși pentru mulți ani, iar Putin și-a cerut agenții prinși și condamnați.

Cine sunt deținuții eliberați la schimb pe care i-a cerut Putin? Spioni, asasini, hackeri.

Aceștia sunt după cum urmează:

Vadim Krasikov, 58 de ani, fost colonel FSB, condamnat la închisoare pe viață în Germania pentru uciderea în 2019 a fostului luptător cecen Zelimhan „Tornike” Hangoșvili în Berlin.

Acesta se afla în fruntea listei Moscovei cu prizonierii pe care îi dorea la schimb.

Curtea germană care l-a condamnat pe Krasikov în 2021 a reținut că a acesta a acționat în numele statului rus, executându-l pe cecen în plină zi. Hangoșvili a luptat împotriva forțelor ruse în timpul războaielor cecene și s-a mutat ulterior în Georgia, unde a supraviețuit mai multor tentative de asasinat.

Dorit în Rusia pentru acuzații de terorism, el era un ghimpe pentru Ramzan Kadîrov, aliat apropiat al lui Putin.

Kremlinul nu a ascuns dorința de a-l aduce pe Krasikov înapoi în Rusia, cerând ca acesta să fie eliberat în 2022 alături de Viktor Bout, traficantul de arme rus care ispășea o pedeapsă de 25 de ani în SUA, în schimbul lui Paul Whelan, un veteran al marinei americane și al starului WNBA Brittney Griner.

Vadim Konoșcinok, 48 de ani, extrădat în SUA din Estonia la începutul acestei luni, acuzat de conspirație pentru rolul său într-o rețea globală de achiziții publice și de spălare a banilor în numele Guvernului rus, potrivit Procuraturii SUA pentru Districtul de Est al New Yorkului. 

Procuratura SUA a declarat că Konoșcinok este un cetățean rus cu presupuse legături cu FSB, agenția rusă de informații. El este acuzat că a făcut parte dintr-o schemă de furnizare de produse electronice și muniții sensibile de fabricație americană Rusiei, încălcând controalele la export ale SUA, sancțiunile economice și alte legi penale.

Vladislav Kliușin, 43 de ani, om de afaceri rus, condamnat în Boston anul trecut la nouă ani de închisoare pentru rolul său în ceea ce autoritățile americane au numit „o schemă elaborată de hack-to-trade care a obținut aproximativ 93 de milioane de dolari prin tranzacții cu valori mobiliare bazate pe informații corporative confidențiale furate din rețele de calculatoare din SUA.

Kliușin a fost arestat în Sion, Elveția, în martie 2021 și extrădat în Statele Unite în decembrie 2021. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, i s-a ordonat să renunțe la peste 34 de milioane de dolari și să plătească restituiri.

Roman Selejev, 40 de ani, hacker condamnat pentru fraudă de carduri de credit, care ispășeșea o pedeapsă de 27 de ani în SUA.

Oficialii ruși au cerut anterior ca Selejev – cunoscut sub numele de Track2, Bulba și Ncux 3 – să facă parte din schimbul Griner și Bout în 2022. SUA au fost de acord cu asta, dar înțelegerea a căzut pentru că nu au putut să-l ofere și pe Krasikov.

Selejev a fost arestat în Maldive în 2014. A fost extrădat în SUA și condamnat în aprilie 2017 pentru spargere de computere pentru a fura și a vinde numere de carduri de credit către lumea interlopă criminală.

În noiembrie acelui an, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru rolul său într-o rețea de fraudă cibernetică de 50 de milioane de dolari și pentru fraudarea băncilor cu 9 milioane de dolari printr-o schemă de hacking. Cele două sentințe rulau concomitent.

Artem Dulțev (vârsta necunoscută), spion rus care trăia sub acoperire în Slovenia, dându-se drept om de afaceri IT pe nume Ludvig Gish.

El a pledat vinovat pentru spionaj la o instanță din Ljubljana miercuri și a fost condamnat la mai mult de un an și jumătate de închisoare. Potrivit unei declarații a instanței, el urma să fie deportat în Rusia și i s-a interzis intrarea în Slovenia timp de cinci ani.

Anna Dulțeva (vârsta necunoscută), a pledat miercuri vinovată de spionaj alături de Artem. Tot spion rus, ea avea legenda de dealer de artă și proprietar de galerie și se crede că este căsătorită cu Dulțev. Numele sub care acționa era Maria Rosa Mayer Munos. La fel ca Dulțev, a fost condamnată cu executare și deportare.

Mihail Mikușin (vârsta necunoscută), spion rus arestat în Norvegia în 2022. Lucra la Universitatea din Tromsø din Cercul Arctic, pretinzând că este un cercetător brazilian.

Pavel Rubțov (vârsta necunoscută), spion rus care locuia în Polonia sub identitatea falsă de jurnalist spaniol pe nume Pablo Gonzales. El a fost arestat în februarie 2022, potrivit agenției de știri de stat poloneză PAP.

Occidentul a luat activiști anti-Putin

Printre cei care au fost eliberați de Rusia se numără activiști ruși, jurnaliști și cetățeni cu dublă cetățenie, precum și reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și fostul pușcaș marin american Paul Whelan.

Ultimul schimb între Rusia și SUA a avut loc în decembrie 2022, când Brittney Griner a fost schimbată pentru Viktor Bout.

Acest ultim schimb este mai mare ca amploare, eliberând activiști renumiți cu condamnări mari, potrivit Kyiv Indeoendent.

Vladimir Kara-Murza, un editorialist pentru Washington Post, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a criticat războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei și a făcut lobby pentru sancțiuni occidentale împotriva Moscovei.

El a fost condamnat în aprilie 2023, sub acuzația de trădare și răspândire de „informații false”. 

Kara-Murza are cetățenie dublă, britanico-rusă, și a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru comentariu în 2024 pentru scrierile sale din închisoare.

Fost coleg a liderului opoziției Boris Nemțov, care a fost asasinat în 2015 lângă Kremlin, Kara-Murza este probabil cea mai cunoscută figură a opoziției ruse care a supraviețuit după moartea lui Aleksei Navalnîi la începutul anului 2024. Însă starea de sănătate a lui Kara-Murza s-a deteriorat în închisoare.

Oleg Orlov, activist civil și istoric în vârstă de 70 de ani, copreședinte al grupului Memorial pentru drepturile omului de mai bine de două decenii. El a fost etichetat ca „agent străin” în februarie și condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea armatei”.

Evan Gershkovich, jurnalist în vârstă de 32 de ani care lucra pentru Wall Street Journal. A fost arestat la Ekaterinburg la sfârșitul lunii martie 2023 în timp ce lucra la un material despre metodele de recrutare ale grupului de mercenari Wagner, precum și opiniile cetățenilor ruși cu privire la invazia la scară largă. al Ucrainei. A fost ținut în arest preventiv mai bine de un an.

În iunie, procuratura generală rusă l-a acuzat pe Gershkovich că „adună informații secrete” la ordinele CIA despre o fabrică de echipamente militare situată la 150 de kilometri nord de Ekaterinburg. Gershkovich, Wall Street Journal și guvernul SUA neagă că ar fi fost un spion și au reiterat că acuzațiile sunt motivate politic.

Gershkovich a fost condamnat în iulie la 16 ani într-o colonie penală de maximă securitate. El a pledat nevinovat.

Candidatul republican la președinția Donald Trump a susținut în mai că Gershkovich „va fi eliberat aproape imediat după alegeri dacă iese el președinte.

„Vladimir Putin, președintele Rusiei, va face asta pentru mine, dar nu pentru altcineva, iar NOI NU VOM PLĂTI NIMIC”, a scris el pe rețeaua TruthSocial.

Ilia Iașin, lider al opoziției ruse, care a servit anterior în Consiliul Municipal Moscova în perioada 2017-2021. Alături de Boris Nemțov și de alți lideri ai opoziției, Iașin a protestat împotriva anexării ilegale a Crimeei în 2014 și a denunțat public invazia pe scară largă din 2022.

În iunie 2022, Iașin a fost arestat pentru „neascultarea unui ofițer de poliție” și a fost ulterior acuzat că „discreditează” armata rusă. El a vorbit pe You Tube despre masacrul de la Bucea, în care soldații ruși au ucis sute de civili ucraineni într-o suburbie a Kievului în primele săptămâni ale războiului la scară largă.

Iașin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare în decembrie 2022 pentru „difuzare de informații false” despre armată. 

Paul Whelan, veteran al Marinei americane, a fost reținut la Moscova în decembrie 2018 și ulterior condamnat la 16 ani de închisoare sub acuzația de spionaj, pe care atât el, cât și Guvernul SUA au neagat-o. Whelan susține că a vizitat Rusia pentru a participa la nunta unui prieten.

Pe lângă cetățenia SUA, Whelan este și cetățean al Regatului Unit, al Irlandei și al Canadei.

Whelan a fost acuzat că a obținut o unitate USB cu numele oficialilor de informații în timp ce se afla în Rusia.

Un rusofil care a vizitat în mod regulat Rusia, Whelan a avut numeroși asociați în Marina Rusă și în Ministerul Apărării.

Kevin Lik, cetăţean ruso-german, a fost condamnat la patru ani de închisoare la începutul anului 2024 pentru că ar fi fotografiat un sit militar din apropierea oraşului Maikop, în regiunea Adigea din Caucazul de nord a Rusiei. Lik are 18 ani, fiind cea mai tânără persoană condamnată vreodată pentru trădare în Rusia.

Lik ar fi făcut fotografiile când avea 16 ani și le-a trimis prin e-mail „reprezentanților unui stat străin”, potrivit autorităților ruse. A fost ținut în arest preventiv timp de 10 luni înainte de a fi acuzat și condamnat după ce a împlinit 18 ani.

Născut în Germania din tată ruso-german și mamă rusă, Lik s-a mutat în Maikop împreună cu mama sa în 2017, neștiind aproape deloc rusă la acea vreme.

Alsu Kurmașeva, jurnalist la Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) Tătar-Bashkir, a fost arestată în mai 2023 și ulterior acuzat de „difuzare de informații false”, după ce a petrecut aproape un an în arest preventiv. Ea a fost condamnată la șase ani și jumătate de închisoare, în iulie.

Potrivit RFE/RL, Kurmașeva, care deține atât cetățenia americană, cât și cea rusă, a locuit la Praga cu familia ei și a călătorit în Rusia în mai 2023 pentru o urgență familială. Când a încercat să părăsească Rusia în luna următoare, autoritățile i-au confiscat atât pașapoartele rusești, cât și cele americane, presupunând că ea nu și-a înregistrat pașaportul american.

Kurmașeva nu a mai putut părăsi Rusia de atunci. RFE/RL a confirmat că a fost acuzată de ca agent străin în octombrie, în timp ce aștepta returnarea pașapoartelor.

Lilia Ceanișeva, asociată a lui Aleksei Navalnîi. A fost prima acuzată de „extremism”, după ce rețeaua de organizații a lui Navalnîi a fost scoasă în afara legii de către Kremlin în 2021.

A fost condamnată la 7 ani și jumătate de închisoare în 2023.

Ksenia Fadeeva, șefă a cartierului general al lui Navalnîi din Tomsk.

A fost condamnată la 9 ani de închisoare în 2023 după ce a fost găsită vinovată de organizarea activităților unui „grup extremist”.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, care a murit în condiții suspecte în închisoare în februarie, ar fi trebuit să facă parte din acordul de schimb de prizonieri între Occident și Rusia, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, la un briefing din 1 august. 

Andrei Pivovarov, activist politic rus care a fost director al Rusiei Deschise, catalogată drept „organizație indezirabilă” de către Kremlin în 2017.

Pivovarov a fost arestat în 2021 și un an mai târziu condamnat la 4 ani de închisoare pentru conducerea unei mișcări politice interzise.

Sașa Skocilenko, activistă rusă împotriva războiului care a fost arestată în aprilie 2022 după ce a înlocuit etichetele dintr-un supermarket din Sankt Petersburg cu mesaje împotriva războiului: „Armata rusă a bombardat o școală de artă din Mariupol. Aproximativ 400 de oameni se ascundeau înăuntru”.

În noiembrie 2023, a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Citește și: Schimb major de deținuți între Rusia și câteva țări occidentale, coordonat de Turcia la Ankara

Cetăţeanul german Rico Krieger a fost condamnat la moarte în iunie de un tribunal din Belarus, după ce a fost acuzat de săvârşirea a şase infracţiuni, inclusiv „terorism” şi „activitate mercenară”.

Sentința a avut loc la 24 iunie. O mare parte a procesului a avut loc cu ușile închise, iar presa de stat din Belarus nu a raportat verdictul.

Citește și: Șeful PPE acuză Ungaria că deschis ușa spionilor ruși în Europa. Un risc grav pentru securitatea UE

Dictatorul Alexandru Lukașenko l-a grațiat apoi pe angajatul Crucii Roșii germane, a informat agenția de presă Belta de stat din Bela la 30 iulie.

Ceilalți eliberați din închisorile rusești sunt Dieter Voronin, cetățean germano-rus acuzat de spionaj pentru Berlin, Patrick Schoebel, cetățean german, acuzat de trafic de droguri, Herman Moyzhes, cetățean germano-rus acuzat de trădare și Vadim Ostanin, un alt asociat al lui Navalnîi care a fost închis în iulie 2023.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te