Cine este cel care era arestat la Moscova, în timp ce Putin îşi susţinea discursul

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.02.2024 - 17:35
Cine este cel care era arestat la Moscova, în timp ce Putin îşi susţinea discursul - Foto: X/Giovanni Rodriquez

Cine este cel care era arestat la Moscova, în timp ce Putin îşi susţinea discursul. Serghei Sokolov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, a fost arestat.

SHARE

Cine este cel care era arestat la Moscova, în timp ce Putin îşi susţinea discursul. Serghei Sokolov, redactorul-şef al Novaia Gazeta, a fost arestat astăzi dimineaţă.

NG era o publicaţie critică la adresa Kremlinului, care deja nu mai funcţiona în ţară şi care este un ghimpe în coasta puterii de la Kremlin.

Cine este cel care era arestat la Moscova, în timp ce Putin îşi susţinea discursul

Redacţia Novaia Gazeta este în acest moment originată la Riga, în Letonia. Anunţul a fost făcut de ziarul rus independent.

Acesta a explicat pe site-ul său că agenţi ai Centrului Rus pentru Combaterea Extremismului (Centrul E) l-au ridicat în cursul dimineţii, pe jurnalist, acuzat că a discreditat armata rusă, într-un articol publicat online.

Citeşte şi: Marele disident rus Vladimir Kara-Murza le cere ruşilor să nu renunţe la lupta contra lui Putin

Acuzaţia este pasibilă la o amendă de până la 50.000 de ruble. 

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a reacţionat pe X, declarându-se "indignată de această arestare, care este o nouă dovadă a violenţei cenzurii în Rusia".

Infracţiunea de discreditare a armatei este pedepsită în Rusia cu amenzi de până la 100.000 de ruble (1.700 de euro), pentru o persoană fizică obişnuită, şi de până la un milion de ruble (17.000 de euro), pentru o persoană juridică, conform News.ro.

Citeşte şi: Garry Kasparov: „Navalnîi a fost un luptător. Dacă nu veți lupta, să nu-i pronunțați numele”

Potrivit ONG-ului "Setevie Svobodi", care oferă asistenţă juridică victimelor represiunii politice în Rusia, instanţele ruseşti au dispus deja mii de amenzi în baza acestei acuzaţii, care pedepseşte şi cea mai mică critică a ofensivei din Ucraina care se face în spaţiul public sau pe reţelele sociale.

Arestarea lui Serghei Sokolov ar fi avut loc chiar în momentul în care preşedintele rus Vladimir Putin îşi rostea discursul către naţiune în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi a altor invitaţi.

Acest discurs anual în faţa Adunării Federale a fost o ocazie pentru şeful Kremlinului de a-şi arăta încrederea în situaţia militară şi în economia ţării şi de a-şi reînnoi ameninţările cu războiul nuclear împotriva Occidentului.

Ce este Novaia Gazeta

Ultimul bastion al presei independente din Rusia, Novaia Gazeta, fondată în 1993 şi renumită pentru anchetele sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în special în Cecenia, a fost nevoită să îşi suspende ediţiile online şi tipărite în martie 2022, iar jurnaliştii săi, între timp aflaţi în exil la Riga, în Letonia, au decis să înfiinţeze o nouă ediţie numită Novaya Gazeta Europe, cu scopul de a ocoli cenzura şi ameninţările regimului rus.

Serghei Sokolov este redactor-şef din septembrie 2023, în urma demisiei predecesorului său, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a fost catalogat drept "agent străin" de către autorităţile ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te