Cine a fost „Zodiac Killer”. Un mister rezolvat de o echipă de 40 de specialiști

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.10.2021 - 22:22
Cine a fost „Zodiac Killer”/foto: wsj
Cine a fost „Zodiac Killer”/ foto: inq.com
Cine a fost „Zodiac Killer”/foto: detective
Cine a fost „Zodiac Killer”/foto: detective

O echipă de 40 de specialiști în cazurile rămase cu autor necunoscut a declarat că l-a identificat pe unul dintre cei mai infami ucigași în serie din SUA.

SHARE

Echipa „Case Breakers” spune că ucigașul în serie care a activat în zona golfului San Francisco la sfârșitul anilor 1960 este Gary Francis Poste, un bărbat care nu intrase în atenția autorităților care anchetau crimele în serie la vremea respectivă.

Grupul arată că acesta acomis o altă crimă în Riverside, pe Cheri Jo Bates, 18 ani, la 31 octombrie 1966, în cealaltă parte a Californiei, în ciuda faptului că acea crimă nu a fost atribuită de anchetatori criminalului care mai târziu s-a autodenumit Zodiac.

Bates a fost găsită moartă pe o alee din campusul Riverside City College după ce tatăl ei a raportat  dispariția acesteia. La un an după uciderea ei, poliția a primit o scrisoare asemenătoare cu cea trimisă de Zodiac mai târziu, dar în 2016, detectivii au primit o scrisoare dactilografiată de la cineva care a susținut că ar fi scris acea „ultim notă” ca o „glumă bolnavă”.

Gary Francis Poste a murit în 2018 și este posibil ca el însuși să fi recunoscut acea crimă.

Grupul a remarcat câteva asemănări între Poste și criminal. În cazul Bates, detectivii ar fi descoperit un toc de la cizmă în stil militar care se potrivea cu mărimea și tipul de pantofi al lui Poste.

Acesta a fost veteran al Forțelor Aeriene și a primit tratament medical pentru un incident legat de arme la un spital situat la 15 minute de unde a fost ucisă Bates.

„Zodiac” a devenit notoriu pentru o serie de scrisori cifrate trimise ziarelor pentru poliție la sfârșitul anilor 1960.

 

„Stimate Editor: Vă vorbește Zodiac”

 

„Stimate Editor: Vă vorbește Zodiac.” Aceste cuvinte terifiante au fost trimise într-o scrisoare trimisă publicației San Francisco Examiner în 1969 în care autorul descria în detaliu asasinatele a doi adolescenți pe lacul Herman.

Acesta a fost începutul unei anchete terifiante privind o serie de crime din 1968 până în 1969, și care a continuat pe parcursul a zeci de ani, criminalul nefiind prins.

Citește și

Un bătrân de 100 de ani, cea mai în vârstă persoană judecată pentru crimele naziste

VIDEO Interlopul Mircea Nebunu, fugit din țară, s-a apucat de pus gresie în străinătate: Vreți bani?

 

Chiar dacă au existat scrisori care conțineau mărturisiri, declarații ale martorilor și schițe cu profilul criminalului făcute după descrierea supraviețuitorilor, poliția nu l-a găsit niciodată pe „Zodiac”.

Criminalul în serie a afirmat odată că a ucis 37 de persoane la sfârșitul anilor 1960 în California, dar doar șapte victime i-au fost atribuite.

La 20 decembrie 1968, David Faraday și Betty Lou Jensen au fost împușcați în mașina lor. Nu au existat motive ale crimei care să poată fi determinate, iar polițiștii nu au descoperit niciun suspect.

La 5 iulie 1969, Darlene Ferrin și iubitul ei, Mike Mageau, stăteau în mașina lor într-o zonă îndepărtată de la periferia Vallejo, California. Un necunoscut s-a apropiat de ei cu o lanternă înainte de a trage mai multe focuri în vehicul. Ferrin a murit ca urmare a rănilor sale, în timp ce Mageau a supraviețuit atacului. Criminalul a sunat la poliție după o oră revendicând atacul.

La 27 septembrie 1969, ucigașul Zodiac s-a apropiat de un cuplu tânăr pe o plajă de pe malul lacului Berryessa din județul Napa. Purta o glugă cu simbolul său, o cruce într-un cerc. I-a legat, după care i-a înjunghiat de mai multe ori.

Înainte de a părăsi locul crimei, a mâzgălit un mesaj către poliție pe ușa mașinii. Încă o dată, victima, Cecelia Shepard, a murit din cauza rănilor în timp ce victima masculină, Bryan Hartnell, a supraviețuit.

La 1 august 1969, San Francisco Examiner, San Francisco Chronicle și Vallejo Times-Herald au primit o scrisoare de mână identică, fără adresă de întoarcere. Autorul a pretins că este ucigașul din crimele de la Faraday-Jensen, Crăciunul precedent. De asemenea, a amenințat cu alte crime dacă scrisorile sale nu erau publicate pe prima pagină a ziarelor.

Un mesaj descifrat


FBI și poliția locală lucrau febril la depistarea criminalului, când San Francisco Examiner a primit o scrisoare în care criminalul s-a autonumit Zodiac: „Stimate editor: Vă vorbește Zodiac”. Urma același stil codificat.

Câteva zile mai târziu, profesorul de liceu Donald Harden și soția sa, Bettye, au rezolvat cifrul:  „Îmi place să ucid oameni pentru că este foarte distractiv. Este mai distractiv decât să ucizi vânatul sălbatic în pădure, deoarece omul este cel mai periculos animal dintre toate.”

Poliția era înnebunită să-l descopere, mai ales că acesta amenințase, prin San Francisco Chronicle, că va trage în roțile unui autobuz școlar și „îi va ținti pe micuții care vor ieși afară”..

Scrisorile s-au oprit în 1974. Au existat multe teorii cu privire la motivul pentru care ucigașul s-a oprit. Poliția a crezut că acesta fusese arestat pentru o altă infracțiune sau că a murit. 

Echipa formată din peste 40 de foști anchetatori ai forțelor de ordine, jurnaliști și ofițeri ai serviciilor de informații militare care a reexaminat cazul a declarat că și-a bazat concluziile pe dovezi criminalistice și fotografii din locuința lui Poste, cât și pe unele dintre anagramele și notele codificate ale criminalului.

Într-una dintre fotografiile lui Poste, se vede o cicatrice pe frunte, ce se potrivește cu cea din schițele cu profilul criminalului. 

Jen Bucholtz, fost agent de contraspionaj al armatei, care lucrează la cazuri cu autor necunoscut, a declarat pentru Fox News că una dintre scrisori a dat identitatea criminalului. Numele complet al lui Poste a fost folosit pentru a descifra codurile din scrisorile sale. 

„Trebuia să cunoști numele complet al lui Gary pentru a descifra aceste anagrame”, a spus Bucholtz.

„Pur și simplu nu cred că există vreo altă modalitate prin care cineva ar fi putut să-și dea seama”.

Poste a murit în 2018, iar echipa nu a reușit să răspundă la o întrebare: de ce s-a oprit din crime, știut fiind că un criminal în serie nu se oprește din propria voință.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te