CIA i-a ajutat pe ucraineni cu informații despre mișcările unităților rusești și ale comandanților

DE Elena Andrei | Actualizat: 29.04.2022 - 10:20
CIA i-a ajutat pe ucraineni cu informații despre mișcările unităților rușilor/foto: pexels

Spionii americani au ajutat armata Ucrainei cu informații despre mișcările ocupanților ruși și ale comandanților, ceea ce a dus la lichidarea a peste 300 de ofițeri, printre care opt generali.

SHARE

Informațiile americanilor au jucat un rol crucial în contraatacurile trupelor ucrainene împotriva ocupanților ruși și au ajutat Guvernul ucrainean semnalând în mod repetat ora și locul atacurilor planificate de generalii lui Putin, potrivit NBC News.

„Încă de la început, am împărtășit informații atât strategice, cât și operative cu Ucraina”, a declarat un oficial american, sub condiția anonimatului.

Un fost oficial al CIA a declarat pentru NBC News că au fost date informații specifice pentru atingerea unor obiective ale forțelor ruse.

O mare parte din informațiile furnizate au fost bazate pe imagini comerciale prin satelit, „dar și multe alte informații despre, de exemplu, unde sunt active anumite tipuri de unități rusești”.

Parteneriatul dintre SUA și Ucraina - care este fără precedent datorită statutului Ucrainei ca națiune non-NATO - a dus la o serie de operațiuni militare de succes, a declarat oficialul pentru NBC News, inclusiv atacul Ucrainei asupra unui avion de transport rusesc IL-76 care aducea sute de trupe la Kiev, în februarie.

Informațiile furnizate de SUA au permis forțelor ucrainene să știe unde să lovească, ce unități rusești sunt active și care sunt „capcanele”, precum și unde intenționează să bombardeze forțele invadatoare, au spus oficialii.

„Armata rusă a bombardat practic câmpuri goale unde era odată poziționată apărarea antiaeriană”, a spus oficialul precizând că forțele ucrainene fuseseră mutate în urma unui „pont” al SUA.

Citește și

Rachetele cu care Putin amenință România pot avea focoase nucleare și pot fi lansate de pe submarin

Contractul Romgaz – ExxonMobil pentru Marea Neagră va fi semnat săptămâna viitoare

O analiză realizată de postul independent rus MediaZona a dezvăluit că 317 ofițeri ruși, de gradul de sublocotenent în sus au fost uciși, între care cel puțin opt generali, iar lunetiștii ucraineni au beneficiat de informații exacte asupra poziției acestora.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a confirmat existența parteneriatului.

„Oferim în mod regulat informații detaliate și în timp util ucrainenilor de pe câmpul de luptă pentru a-i ajuta să-și apere țara împotriva agresiunii ruse și vom continua să facem acest lucru”, a spus un reprezentant.

Un alt oficial a adăugat că CIA a transmis, de asemenea, informații către forțele ucrainene, necesare pentru a proteja și transporta în siguranță liderii, inclusiv pe președintele Zelenski, în prezent o țintă principală pentru invadatorii ruși, a raportat NBC.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te