Chinezii iau cu asalt Europa. Peste 300.000 de oameni au migrat din China în 2023. Ce „ținte” au

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.11.2023 - 20:19
Peste 300.000 de oameni au migrat din China în 2023 - Foto: theglobeandmail.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Chinezii iau cu asalt Europa. Peste 300.000 de oameni au migrat din China în 2023. În mod tradițional, UE a fost o destinație mai puțin obișnuită pentru solicitanții de azil chinezi, dar cifrele sunt în creștere.

SHARE

Chinezii iau cu asalt Europa. Peste 300.000 de oameni au migrat din China în 2023. Călătoriile de-a lungul Rutei Balcanice sunt în creștere rapidă, țări precum Franța, Germania și Spania fiind principalele destinații pentru migranții chinezi.

Numărul de oameni care părăsesc China -- legal și ilegal -- este în creștere. Organizația Națiunilor Unite estimează că țara va pierde 310.000 de oameni prin emigrare în 2023.

Chinezii iau cu asalt Europa. Peste 300.000 de oameni au migrat pe continent în 2023. Ce „ținte” au

UNHCR a declarat că de la jumătatea anului 2022 există 116.868 de chinezi care solicită azil în întreaga lume.

Agenția europeană de pază de frontieră și de coastă Frontex a înregistrat 330.000 de sosiri de migranți ilegali în 2022, cel mai mare număr din 2016.

Noile date de la agenție pentru primele patru luni ale acestui an arată că 22.500 de treceri neregulate ale frontierei au fost detectate de-a lungul Ruta Balcanică, despre care Frontex a spus că este a doua cea mai activă rută pentru migranții care se îndreaptă spre UE, după ce au traversat Marea Mediterană din Africa de Nord.

Chinezii pe Ruta Balcanică

Un migrant chinez a povestit pentru rferl.org care a fost ruta pentru a ajunge în Germania.

După ce a intrat în Bosnia din Serbia, Ming (nu este numele adevărat) a petrecut câteva zile în Bihac, un oraș din partea de nord-vest a țării, lângă granița cu Croația, care a aderat la UE în 2013.

Acolo a întâlnit un grup mare de migranți care campaseră sau stăteau în amenajări  improvizate așteptând un moment prielnic să treacă în UE.

Ming nu a stat în tabăra improvizată, ci în clădiri abandonate și dărăpănate din Bihac, împreună cu alți câțiva migranți chinezi.

Citește și: Austria, care nu vrea România în Schengen, apelează la deportarea migranților prin „modelul Rwanda”

Mâncare și haine le-au fost aduse, spune el, de către voluntari de la organizația de ajutor pentru migranți No Name Kitchen, care îi ajută pe migranți.

Potrivit Ministerului Securității din Bosnia, aproximativ 2.000 de migranți se află în prezent în taberele de lângă granița cu Croația.

Citește și: VIDEO Lupte la granița Ungariei: 3 morți, o persoană rănită. Migranții forțează intrarea în UE

Din Croația, traversând păduri și râuri, au ajuns într-un mic oraș de graniță de unde au luat un autobuz până la Zagreb și apoi cu trenul spre Germania, o călătorie anevoioasă, de aproape 24 de ore.

Poliția de frontieră a Bosniei a declarat pentru RFE/RL că a prins 78 de cetățeni chinezi care treceau ilegal granița către Croația de la începutul anului 2023.

Statisticile oficiale privind migranții din Bosnia nu includ cetățenii chinezi, dar Serviciul pentru Afaceri Străini al Guvernului a declarat pentru RFE/RL că 200 de chinezi au fost plasați în centre de primire temporară în acest an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te