China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 24.10.2024 - 16:28
China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă  - Foto: Profimedia Images
China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă - Foto: Profimedia Images

China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă. Cresc tensiunile în Marea Chinei de Sud după ce nave ale Chinei au provocat un răspuns din partea forțelor Taiwanului și Indoneziei.

SHARE

China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă. Cresc tensiunile în Marea Chinei de Sud după ce nave ale Chinei au provocat un răspuns din partea forțelor Taiwanului și Indoneziei.

Grupul de luptă al portavionului chinez Liaoning a traversat miercuri strâmtoarea Taiwan și a trecut de arhipelagul Pratas, controlat de Taipei, situat la capătul nordic al Mării Chinei de Sud. Cu o zi mai devreme, Beijingul a efectuat în apropierea insulei exerciții militare cu muniție de luptă, dar și simularea unei blocade a insulei.

Citește și: China, „acțiuni ofensive” în jurul Taiwanului. Taipei, în alertă militară maximă

China susţine că este singura care are jurisdicţie asupra căii navigabile cu o lăţime de aproape 180 km, care este o cale de trecere majoră pentru comerţul internaţional. Taiwanul şi Statele Unite contestă acest lucru, afirmând că strâmtoarea Taiwan este o cale navigabilă internaţională. Marina americană navighează în mod regulat prin strâmtoare pentru a-şi exercita drepturile de libertate a navigaţiei.

China șicanează cu nave de război Taiwanul și Indonezia. SUA, Canada, Germania stau la pândă

Alte naţiuni aliate, precum Canada, Germania şi Marea Britanie, au efectuat, de asemenea, misiuni similare, spre furia Beijingului.

O adevărată blocada chineză a Taiwanului ar fi un act de război și ar avea consecințe de amploare asupra comerțului internațional, a declarat miercuri ministrul Apărării Wellington Koo, după ce exercițiile efectuate de China săptămâna trecută au practicat un astfel de scenariu, aratp Reuters.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind propriul său teritoriu, în ultimii cinci ani a organizat activități militare aproape zilnice în jurul insulei, inclusiv jocuri de război care au practicat blocaje și atacuri asupra portului. Guvernul Taiwanului respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului.

Nici Indonezia nu este liniștită

În același timp, navele de patrulare indoneziene au escortat pentru a doua oară în trei zile o navă chineză de pază de coastă tot în Merea Chinei de Sud, arată wdtn.com. Mai exact, Agenția de Securitate Maritimă a Indoneziei a declarat că o navă chineză s-a apropiat de nava Geo Coral luni și miercuri, care efectua o serie de teste pentru compania de energie de stat PT Pertamina într-o parte a Mării Chinei de Sud revendicată de ambele țări.

Citește și: Ce este „strategia Anaconda” prin care China sufocă Taiwan? 282 de nave „stau la pândă”. Ce face SUA

Întrebat despre dacest caz, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Lin Jian a spus că nava Garzii de Coastă a efectuat patrule de rutină în apele aflate sub jurisdicția chineză. „China este pregătită să îmbunătățească comunicarea și consultarea cu Indonezia prin canale diplomatice și să gestioneze în mod corespunzător diferentele maritime dintre cele două țări”, a adăugat el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te