China și-a înfipt steagul pe Lună, un robot călcând pe urmele astronauților Apollo 11

DE Adina Mutăr | 04.12.2020 - 22:56
sursă global times of china

La mai bine de o jumătate de secol după ce astronauții americani au pus pentru prima dată steagul SUA pe Lună, China a imitat isprava, un robot desfășurând steagul roșu pe suprafața lunară.

SHARE

Modulul Chang 5 a aselenizat marți în zona „Marea furtunilor” pentru a colecta roci și a le aduce înapoi pe Pământ, prima colectare și revenire pe Terra, după nava spațială sovietică din 1976.

Cu ajutorul unui cărucior lunar, s-a săpat solul, s-au extras probe, s-a fotografiat zona și s-au făcut analize pentru mineralele și apa.

Apoi modulul s-a ridicat și a făcut joncțiune cu nava aflată pe orbita lunară, pentru călătoria înapoi pe Pământ, au spus oficialii Agenției Spațiale Chineze.

Dar punctul culminant înainte de a părăsi suprafața lunară a fost desfășurarea primul drapel al Chinei real pe Lună - un steag roșu cu cinci stele realizat din țesătură rezistentă, potrivit Global Times of China.

Au mai existat două steaguri, din misiunile din 2013 și 2019, dar acestea nu erau făcute din țesătură reală, precum cea de acum, fabricată de China Space Sanjiang Group în cadrul companiei de stat China Aerospace Science and Industry Corp.

Steagul a fost desfășurat pe o structură de tipul celor pe care se aplică panourile solare pentru sateliți și alte tipuri de nave spațiale, au declarat dezvoltatorii CASIC pentru Global Times.

Toate componentele au fost prevăzute cu protecție specială, măsuri de rezistență la frig, pentru a face față condițiilor extreme ale suprafeței lunare.

Oficialii chinezi și-au amintit imaginile legendare trimise de lmisiunea Apollo 11 în 1969, când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pus primul steag american pe Lună.


„Amintirea aceasta este încă proaspătă și clară, când astronauții americani au ieșit în afara cabinelor și au plantat primul drapel din istoria omenirii, un drapel național american, pe lună în 1969. Dar și China a prezentat steagul național, ceea ce cred că este o recunoaștere a realizărilor și progreselor pe care le-am făcut în domeniul spațial”, a declarat Song Zhongping, comentator TV în domeniul aerospațial.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.