China se pregătește de război cu SUA, Japonia și Coreea de Sud. Partenerul de nădejde e Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.08.2023 - 18:15
China se pregătește de război cu SUA, Japonia și Coreea de Sud. Partenerul de nădejde e Rusia (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

China se pregătește de război cu SUA, Japonia și Coreea de Sud. Partenerul de nădejde e Rusia. Beijingul susține că summit-ul dintre SUA, Japonia și Coreea de Sud are ca scop „intensificarea confruntării”.

SHARE

China se pregătește de război cu SUA, Japonia și Coreea de Sud. Partenerul de nădejde e Rusia. 

Beijingul acuză cele trei țări că „subminează securitatea strategică a altor națiuni”.

„China se opune mozaicului de cercuri restrânse din țările relevante care intensifică confruntarea și subminează securitatea strategică a altor țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

China se pregătește de război cu SUA, Japonia și Coreea de Sud. Partenerul de nădejde e Rusia

Acesta a adăugat că Beijingul speră că țările „relevante” vor urma „tendința vremurilor și vor face mai mult pentru a contribui la pacea, stabilitatea și prosperitatea regională”, potrivit Global Times, citat de Anadolu.

Președintele SUA Joe Biden se va întâlni cu prim-ministrul japonez Kishida Fumio și cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol la 18 august la Camp David.

Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a declarat că liderii vor „marca un nou capitol” la summitul trilateral.

Cei trei lideri vor discuta despre extinderea cooperării trilaterale în Indo-Pacific și nu numai, inclusiv abordarea amenințării continue reprezentate de Coreea de Nord, precum și a provocărilor globale și regionale de securitate, a adăugat ea.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a lăudat marţi China drept „un partener strategic, un vecin bun şi un prieten loial” al Moscovei.

Vorbind la o întâlnire cu omologul său chinez Li Shangfu în marginea Conferinței pentru Securitate Internațională (MCIS) în capitala Rusiei, Șoigu a spus că Moscova și Beijingul mențin contacte la cel mai înalt nivel, desfășoară exerciții militare comune de sol, naval și aer.

Citește și: NATO și Japonia semnează un nou program de parteneriat, pe domenii extinse

Cooperarea cu China se dezvoltă bilateral, cât și multilateral - în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO) și al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est Plus (ASEAN-Plus), a precizat Șoigu.

El i-a mulțumit lui Shangfu pentru participarea la forumul militar-tehnic MCIS și Army-2023, care a început luni.

Citește și: Armata Japoniei iese la atac: „Beijingul, Phenianul și Moscova vor regreta conduita greșită”

Șoigu, care s-a întâlnit cu Shangfu pentru a treia oară în acest an, și-a felicitat omologul cu ocazia celei de-a 96-a aniversări a Armatei Populare de Eliberare, care a fost sărbătorită la 1 august, urându-i „succes în apărarea patriei”.

Președinții chinez și rus, Xi Jinping și Vladimir Putin, au anunțat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Cei doi s-au întâlnit din nou în martie, intrând într-o „nouă eră” a cooperării.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te