China legiferează „imunitatea suverană” împotriva proceselor ce i s-au intentat pentru COVID-19

DE Adina Mutăr | 28.05.2020 - 16:34

Congresul Național al Poporului Chinez (NPC), una dintre cele două camere legislative comuniste, a propus elaborarea unei legi de „imunitate suverană” pentru a permite poporului chinez să dea în judecată statul american pentru că a adus coronavirusul în China, potrivit Breitbart.

SHARE

Avocați din întreaga lume, din Italia, Nigeria, Turcia, India, au intentat acțiuni împotriva Partidului Comunist și a Chinei sub acuzațiile că i-au redus la tăcere pe medicii care avertizau că există o boală respiratorie contagioasă, cu risc de a genera o pandemie și că au fost distruse probe precoce de virus de la Wuhan.

O altă acuzație este aceea că regimul de la Beijing a făcut presiuni asupra statelor să nu impună restricții de călătorie cetățenilor chinezi și asupra Organizația Mondială a Sănătății pentru a minimaliza gravitatea focarului.

În Statele Unite, statele Missouri și Mississippi au dat în judecată Partidul Comunist pentru pagubele cauzate de „coronavirusul chinez”. Alți avocați au intentat procese împotriva Chinei în Texas, New York și Florida.

În SUA există o lege care împiedică persoanele individuale să introducă procese împotriva statelor străine în instanțe americane. Congresul poate înlocui această limitare printr-o legislație care exonerează anumite state în anumite circumstanțe.

O legislație similară există în China, motiv pentru care Partidul Comunist încearcă să scoată limitarea, dând undă verde pentru procesele împotriva altor țări.

Parlamentarul chinez care a inițiat proiectul de lege, Ma Yide, a declarat că legea „va asigura drepturile cetățenilor chinezi și ale companiilor de a da în judecată SUA pentru jocul său de a da vina pe alții și pentru acoperirea informațiilor în timpul pandemiei.”

Ma a precizat că cetățenii chinezi ar trebui să aibă dreptul de a da în judecată Statele Unite, invocând o teorie a conspirației lansată de Ministerului de Externe chinez potrivit căreia armata americană este responsabilă pentru pandemia în curs de desfășurare.

„Mulți cred că soldații americani au adus epidemia la Wuhan. Alții cred că SUA au ascuns informații cheie, care au dus la criza globală de sănătate. De ce să nu poată cetățenii și companiile chineze să dea în judecată guvernul Statelor Unite? ”, spune Ma.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, a acuzat armata americană, în martie, că a eliberat agentul patogen și a provocat pandemia, fără a oferi o explicație despre cum s-ar putut întâmpla acest lucru, când nu există nici la ora actuală vreo probă că virusul ar fi fost în altă parte înainte de a apărea în centrul Chinei.

Propaganda de stat chineză a mers până acolo încât i-a acuzat pe soldații americani că au adus virusul la Wuhan în timpul Jocurilor Mondiale Militare din luna octombrie, găzduite de acest oraș. China a fost descalificată, în ciuda faptului că a fost gazdă, pentru „multiple înșelăciuni”.

De asemenea, nu există nicio dovadă a vreunei infecții cu coronavirus legate de Jocurile Mondiale Militare.

Deoarece această teorie a conspirației nu este deloc convingătoare, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Hua Chunying, a speculat că virusul a existat anul trecut în Statele Unite și a fost „acoperit” în cazuri de afecțiuni respiratorii cauzate de țigări electronice și cu vaporizare.

Hua nu s-a împiedicat de faptul că niciunul dintre cazurile de boli respiratorii incriminate nu a fost contagios.

Tot mai multe state au intentat acțiuni împotriva statului chinez sau a Partidului Comunist în legătură cu neglijența Chinei de a stopa virusul.

În total, sunt mii de miliarde de dolari daune solicitați Chinei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te