China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.09.2023 - 20:49
China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie. China mai are încă un drum lung de parcurs până să poată face față sosirii în forță a armatei americane și sistemelor de apărare aeriană avansate ale Taiwanului.

SHARE

China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie.

Avioanele de vânătoare din China nu zboară pur și simplu în jurul Taiwanului, ci exersează strategii pentru a-și crește capacitatea de a bloca armata americană să răspundă la o invazie.

China exersează deasupra Taiwanului blocarea intervenției armatei americane în caz de invazie

China a trimis în această lună unele dintre cele mai mari avioane de luptă cu reacție și nave de război în jurul Taiwanului.

În timp ce exercițiile anterioare chineze de o amploare similară au fost asociate cu valuri de propagandă menite să intimideze insula, Beijingul nu a spus aproape nimic despre exercițiile recente.

Această tăcere este un semn că activitatea recentă este mai puțin despre transmiterea unui mesaj politic, spun autoritățile taiwaneze și analiștii apărării, ci mai mult pentru a exersa.

Armata Chinei încearcă să își intensifice capacitatea de a încercui Taiwanul, de a neutraliza avantajele naturale ale insulei și de a bloca SUA să vină în ajutor în cazul unei invazii, scrie wsj.com.

Liderii Partidului Comunist de la Beijing consideră Taiwanul ca parte a Chinei și au precizat în toate ocaziile că vor prelua controlul asupra acesteia cu forța dacă este necesar.

La începutul acestei săptămâni, armata taiwaneză a detectat 103 avioane militare chineze în jurul insulei, cu 40 care au intrat în zona de identificare de apărare aeriană a insulei.

A doua zi, 55 de avioane chineze au zburat în apropierea Taiwanului, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

La începutul acestei luni, un portavion chinez și peste 20 de nave de război, o grupare neobișnuit de mare, au navigat la sud-est de Taiwan, în Pacificul de Vest.

Incursiunile chineze folosesc un număr tot mai mare de avioane de transport și realimentare Y-20 ce zboară alături de avioane de luptă cu reacție în estul Taiwanului.

Acest lucru sugerează o concentrare intensă pe îmbunătățirea capacităților de luptă pe distanță lungă, au spus analiștii militari.

Geografia și armata SUA, „singurele” probleme pentru Beijing în calea invaziei

Taipei a considerat de multă vreme geografia drept unul dintre cele mai mari avantaje ale sale în cazul unei invazii chineze, cu o coloană abruptă de munți formând o barieră naturală pentru trupele inamice care mărșăluiesc dinspre vest.

Citește și: FOTO China face manevre militare periculoase și provocatoare în jurul Taiwanului

De ani de zile, strategia armatei taiwaneze a fost de a menține o forță pe coasta de est, unde spera să reziste suficient de mult pentru ca SUA să trimită ajutor.

Prezența forțelor americane în apele din jurul Taiwanului s-ar adăuga la problemele operaționale pe teren ce fac deja scenariul de invazie dificil pentru armata chineză.

Armata Populară de Eliberare a Chinei și-a făcut o prioritate din blocarea unui răspuns al SUA, o strategie numită „anti-acces/refuzare a zonei” sau A2/AD.

Citește și: Japonia, din nou o putere militară în fața Chinei. Va avea cele mai multe avioane F-35 din afara SUA

Armata din Taiwan a urmărit un număr tot mai mare de avioane de luptă și drone chineze în partea de est a insulei, sugerând că PLA își extinde capacitatea de a încercui insula.

Capacitatea de a bloca accesul SUA este de așteptat să se îmbunătățească semnificativ atunci când portavionul chinez Fujian va intra în serviciu în 2025, potrivit Ministerului Apărării din Taiwan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te