China a semnat pactul de securitate cu Insulele Solomon, „ce nu vizează nicio altă țară”

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.04.2022 - 17:20
China a semnat pactul de securitate cu Insulele Solomon/foto: xinhua

China a declarat marți că a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, reiterând că pactul „nu vizează nicio țară terță”.

SHARE

Pactul a fost semnat de consilierul de stat și ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, și omologul său din Insulele Solomon, Jeremiah Manele, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, la Beijing, fără a spune când și unde a avut loc semnarea.

„Cooperarea în materie de securitate dintre China și Insulele Solomon face parte din schimburile și cooperarea normale dintre două țări suverane și independente”, a spus Wang, potrivit postului de stat chinez CGTN.

Acordul este „transparent, deschis și cuprinzător”, a spus el, și „nu vizează nicio țară terță și nu afectează cooperarea dintre Insule și alte țări, dar poate completa mecanismele de cooperare existente în regiune.”

Wang a spus că acordul se bazează pe „egalitate și beneficii comune” și se desfășoară pe premisa respectării voinței și nevoilor reale ale Insulelor Solomon.

SUA, Australia și Noua Zeelandă cred că această mișcare face parte din eforturile Beijingului de a-și crește influența în regiune.

Canberra a trimis înalți oficiali în Insulele Solomon ca să-l preseze pe premierul Manasseh Sogavare să revizuiască o decizie despre care se teme că va „submina stabilitatea și securitatea regiunii” și va duce la „stabilirea unei prezențe militare chineze permanente”

Sogavare le-a declarat că Guvernul său va continua să-și onoreze aranjamentele de securitate cu Australia și alți parteneri regionali.

Citește și

Cele patru regiuni pe care Rusia vrea să le captureze în „Bătălia pentru Donbas”

Economiștii CFA estimează o inflație de 8%, un curs de 5 lei/euro, dar nu văd recesiune în acest an

„Ne cunoaștem granițele și nu vom face nimic pentru a provoca disconfort inutil partenerilor noștri din regiune”, a spus el în Parlament.

Miniștrii săi, de Externe și de Securitate Națională, au declarat separat că acordul cu China este un răspuns la „amenințările interne”, reafirmând că națiunea insulară va continua să-și urmeze politica externă de a fi „prieten tuturor și dușman al nimănui”.

Deși detaliile pactului nu au fost făcute publice, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că țările „vor cooperare în domenii precum menținerea ordinii sociale, protejarea vieților și proprietăților oamenilor, furnizarea de asistență umanitară și combaterea dezastrelor naturale”, potrivit Reuters, care a citat CGTN.

„Cooperarea este menită să promoveze stabilitatea socială și securitatea durabilă a Insulelor Solomon și este în conformitate cu interesele comune ale țării și ale Pacificului de Sud”, a precizat Wang.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te