Charles Michel dezminte că ar ”cheltui excesiv” pentru deplasările sale de lucru

DE Alexandru Pop | 09.04.2023 - 11:27
Președintele Consiliului European, Charles Michel - Foto: Profimedia Images

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a negat în paginile ziarului belgian Le Soir, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că ar face "cheltuieli excesive" pentru călătoriile sale de serviciu, lucru pe care ziarul francez Le Monde l-a susţinut recent.

SHARE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a negat în paginile ziarului belgian Le Soir, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că ar face "cheltuieli excesive" pentru călătoriile sale de serviciu, lucru pe care ziarul francez Le Monde l-a susţinut recent, transmite EFE.

Potrivit Le Soir, un purtător de cuvânt al lui Michel a negat şi a pus în context informaţia apărută în publicaţia Le Monde, care l-a acuzat pe preşedintele Consiliului European că şi-a mărit semnificativ bugetul de la preluarea mandatului şi că a efectuat cheltuieli semnificative în deplasările sale, transmit agențiile EFE și Agerpres.

Citește și: Europarlamentarul Eugen Tomac forțează „blocada Austriei” prin petiția „România merită în Schengen”

Ziarul francez notează că bugetul lui Michel pe anul 2024, în proces de aprobare, se ridică la 2,6 milioane de euro, cu 27,5% mai mult decât cel prevăzut pentru 2023.

Creşterea se datorează în principal "activităţii sale internaţionale intense", după cum a explicat pentru Le Monde Secretariatul General al Consiliului, în special din cauza impactului războiului din Ucraina.

Totalul cheltuielilor de călătorie ale lui Charles Michel şi ale delegaţiilor pe care le conduce, care includ membri ai cabinetului, personal de protocol, servicii de securitate şi altele, ar fi în jur de 1,9 milioane de euro, în timp ce predecesorii săi la conducerea Consiliului cheltuiau în medie 500.000 de euro.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis, despre intrarea în Schengen: Este un proces complicat de negociere

Le Monde a indicat într-un articol recent că Michel îşi doreşte să aibă mai presus de orice protagonism la nivel internaţional şi, pentru aceasta, şi-a îndesit deplasările pe care le face, multe dintre ele, cu avioane private.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu deplasările pentru 2024, potrivit Le Soir, aceasta ar fi o "estimare" a administraţiei, care ar fi operat fără consultarea lui Charles Michel.

Aceiaşi publicaţie precizează că, fiind an electoral, în 2024 se va înregistra o activitate politică şi diplomatică redusă, ceea ce ar trebui să limiteze costurile.

În sfârşit, purtătorul de cuvânt al lui Charles Michel a atras atenţia asupra rolului principal al şefului Consiliului European pe scena diplomatică, "pentru că este chemat să prezideze Consiliul European, dar şi să reprezinte Uniunea Europeană în străinătate, aşa cum este prevăzut în Tratatul de la Lisabona".

Acesta este un rol deosebit de relevant în contextul "situaţiei internaţionale pe care o trăim, marcată de războiul din Ucraina", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Michel.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te