Cercetătorii australieni au descoperit noi informații inedite despre inteligența caracatițelor

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.11.2021 - 16:43
Cercetătorii australieni au descoperit noi informații inedite despre inteligența caracatițelor. / Foto: theconversation.com
Cercetătorii australieni au descoperit noi informații inedite despre inteligența caracatițelor. / Foto: theconversation.com

Cercetătorii de la Universitatea Queensland din Australia au publicat un studiu care pune într-o nouă lumină inteligenţa unică a caracatiţelor, informează Xinhua.

SHARE

Dr. Wen-Sung Chung, cercetător în cadrul Brain Institute al Universităţii Queensland şi unul dintre autorii articolului publicat în revista Current Biology, a declarat pentru Xinhua că este pentru prima dată când inteligenţa constatată la diferite specii de caracatiţe a fost comparată cu structura creierului acestora.

Anterior, informaţiile despre creierul şi comportamentul caracatiţelor erau bazate în cea mai mare parte pe studierea unei specii întâlnite în Europa.

Citește și: FOTO Salma Hayek a atras toate privirile, cu decolteul, la premiera filmului House of Gucci

Potrivit profesorului Chung, cercetarea analizează patru specii: o caracatiţă care trăieşte în ape de adâncime, o specie solitară şi nocturnă şi două varietăţi care trăiesc în recife şi care sunt active pe perioada zilei.

Dezvoltarea creierului, legată de adaptarea caracatiţelor la mediu, prădători şi alte forme de viaţă

Utilizând scanări cu tehnologii avansate RMN, oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze modalitatea prin care dezvoltarea creierului este legată de adaptarea caracatiţelor la mediu, prădători şi alte forme de viaţă.

Speciile care trăiesc în ape mai puţin adânci şi în medii mai complexe prezintă structuri mai complexe ale creierului, cu mai multe pliuri, în timp ce speciile care trăiesc în ape mai adânci, în medii cu mai puţine pericole, au creiere mai puţin complexe, mai netede.

Citește și: Franco Pascu, alias „Kalu”, specializat în răpiri și spart dinții cu ciocanul, a fost iertat de AFIB

''La vertebrate nu am văzut niciodată aceste pliuri la nivelul creierului... Pliurile sporesc suprafaţa şi totodată volumul, fapt ce indică o posibilă capacitate mai avansată de procesare, de memorare sau de învăţare'', a spus dr. Chung.

Un astfel de comportament complex, pe care profesorul Chung şi echipa sa l-au asociat cu capacitatea avansată a creierului, este ''vânătoarea colaborativă''.

''Abilitatea de a primi şi a răspunde la semne între exemplarele diferitelor specii, ca parte din vânătoarea colaborativă, demonstrează că speciile de caracatiţe au abilităţi cognitive complexe'', a mai spus el.

Citește și: Interpreta de muzică populară Niculina Stoican, vitezomană de ocazie: peste 120 km/h, în localitate

Conducătorul echipei de cercetători, profesorul Justin Marshall din cadrul Universităţii Queensland, a spus că această descoperire iniţială va pune bazele unei înţelegeri viitoare a complexităţii acestor animale.

Profesorul Chung speră ca cercetarea să fie urmată de noi studii despre caracatiţe.

''Prima cercetare este asemenea unui început, întrucât am descoperit atât de multe necunoscute'', a mai spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te