Cercetarea finanțată de SUA a laboratorului din Wuhan, China, dezvăluită de documente

DE Elena Andrei | 08.09.2021 - 21:30
Cercetarea finanțată de SUA a laboratorului din Wuhan, China/Foto: npr.org

Noi documente dezvăluite marți oferă altă perspectivă asupra scopului și țintei cercetării finanțate de SUA asupra coronavirusurilor la Institutul de Virologie Wuhan din China și ridică, din nou, întrebări cu privire la originile pandemiei COVID-19.

SHARE

Cele peste 900 de pagini de documente obținute de site-ul de știri de investigație online  Intercept prin Freedom of Information Act oferă detalii nedivulgate anterior despre cercetarea coronavirusului de la lilieci de către EcoHealth Alliance din SUA la laboratorul din Wuhan, finanțată de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), potrivit The Washington Times.

Dezvăluirile au provocat, de asemenea, o nouă examinare a directorului NIAID, Anthony Fauci, care a fost acuzat de parlamentarii republicani de înșelarea Congresului cu privire la gradul de implicare a SUA în cercetările asupra coronavirusului de la lilieci în laboratorul chinez. 

Documentele includ actualizările proiectului EcoHealth Alliance legate de cercetare și două propuneri de finanțare nepublicate anterior, finanțate de NIAID.

Una dintre subvențiile acordate Alianței EcoHealth în 2014 a susținut un studiu de 599.000 de dolari la Institutul de Virologie Wuhan (WIV) - situat în orașul chinezesc unde au fost identificate oficial primele cazuri COVID la sfârșitul anului 2019 - care viza „identificarea și modificarea coronavirusurilor de lilieci ce au potențial să infecteze oamenii”.

Documentele arată clar că cercetătorii erau conștienți de riscurile studiilor lor, afirmând în propunerea de finanțare că munca pe teren ar implica „cel mai mare risc de expunere la SARS sau alte coronavirusuri, în timp ce lucrau în peșteri cu densitate mare de lilieci și potențialul de inhalare a prafului fecal.”

Grantul intitulat „Înțelegerea riscului apariției coronavirusului liliecilor” a fost condus de președintele Alianței EcoHealth, Peter Daszak, și a implicat lucrări experimentale cu șoareci la Universitatea Wuhan - Experiment Animal, un laborator de biosecuritate din complexul Wuhan care nu era considerat a avea cel mai înalt nivel de protocoale de securitate.

Grantul, finanțat pe cinci ani, a fost reînnoit în 2019. Administrația Trump a suspendat grantul în aprilie 2020.

Daszak a fost printre cele mai proeminente și mai puternice voci care resping teoriile conform cărora virusul ar fi putut să se scurgă dintr-un accident de laborator, spunând la emisiunea „60 de minute” a CBS în martie că nu există dovezi care să sugereze că virusul exista în laborator înaintea depistării focarului COVID-19 în oraș.

„Pentru o scurgere accidentală care a dus la apariția COVID, virusul care provoacă COVID ar fi trebuit să fie în laborator", a spus Daszak. „Nu au existat niciodată dovezi că virusul se afla în  laborator”.

Directorul de comunicare al Eco Health Alliance, Robert Kessler, a recunoscut că s-au efectuat cercetările dezvăluite în documente.

„Am solicitat subvenții pentru a efectua cercetări”, a declarat domnul Kessler pentru The Intercept. „Agențiile relevante au considerat că aceasta este o cercetare importantă și, astfel, au finanțat-o. Deci, nu știu ce ar mai fi de spus.”

O altă subvenție prezentată în documente a fost acordată în august 2020 pentru a studia metodele de răspuns la un focar de „boală cauzată de infecții emergente”, care să includă dislocarea de resurse în Asia, pe care autorii subvenției au identificat-o drept „cea mai fierbinte dintre punctele fierbinți ale bolii infecțioase emergente”.

Citește și

Biden acuză China că ascunde informații despre originea SARS-CoV-2

China se opune unei noi anchete OMS pe teritoriul ei în ceea ce privește originea COVID-19

 

Parlamentarii din SUA au rămas sceptici cu privire la evaluarea Organizației Mondiale a Sănătății de către o echipă de specialiști internaționali și chinezi că o scurgere de laborator a virusului a fost „extrem de puțin probabilă”.

În septembrie anul trecut, reprezentantul republican de top al Comisiei pentru Afaceri Externe, Michael T. McCaul, din Texas, a elaborat un raport cu privire la originile COVID-19 și, în august, a publicat o actualizare sugerând că SARS-CoV-2, care a fost manipulat genetic, a fost scăpat din laborator accidental în august sau septembrie 2019.

Parlamentarii l-au criticat pe Dr. Fauci cu privire la subvențiile acordate Laboratorului din Wuhan, prin intermediul EcoHealth Alliance, despre care unii au susținut că au inclus cercetări privind crearea unor variații și mai infecțioase ale bolii pentru a studia viralitatea.

„Anthony Fauci a indus în eroare în mod repetat și deliberat Congresul și poporul american", a declarat senatorul Josh Hawley, republican din Missouri, pe Twitter. "Demisiona. Și să vă confruntați cu o anchetă a Congresului. ”

Echipa de anchetă a afirmat că mai multe informații cheie au indicat o scăpare din laborator, iar eliminarea inexplicabilă a bazei de date a virusului din Institutul de Virologie Wuhan în septembrie 2019 întărește această ipoteză.

Tot atunci, s-a înăsprit securitatea la institut. 

Mass-media de stat chineză a atacat raportul la scurt timp după ce a fost publicat, catalogându-l ca „motivat politic”.

Luna trecută, comunitatea de informații din SUA a declarat că evaluarea sa asupra originii virusului rămâne neconcludentă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te