"Cernobîlul zburător", testat cu succes de Putin. Racheta "invizibilă" nucleară a făcut 5 victime

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.10.2023 - 11:44

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a efectuat cu succes un test al unei noi generații de rachete de croazieră cu propulsie nucleară, denumită sugestiv "Cernobîlul nuclear" din cauza faptului că racheta este capabilă să lase dâre de radiații nucleare în urma sa.

SHARE

Agenția de știri de stat RIA Novosti l-a citat pe Putin spunând că a fost efectuat "ultimul test reușit al rachetei de croazieră Burevestnik, o rachetă de croazieră cu rază de acțiune globală cu o instalație nucleară, un sistem de propulsie nucleară".

"Cerbobîlul zburătorî", testat cu succes de Putin. Racheta cu propulsie nucleară a făcut 5 victime

Programul de dezvoltare a Burevestnik a fost anunțat de Putin în martie 2018, ca parte a unei inițiative mai ample de dezvoltare a unei noi generații de rachete intercontinentale și hipersonice. Printre acestea se numără racheta balistică Kinjal și avionul hipersonic Avangard.

Adresându-se Occidentului, el a spus în acel discurs: "Ascultați-ne acum".

"Cerbobîlul zburător", testat cu succes de Putin - Foto: Twitter/ @Sprinter99800

În martie 2018, Putin a declarat în fața Adunării Federale că obiectivul este de a asigura un echilibru strategic în lume pentru următoarele decenii, inclusiv rachetele Burevestnik și Sarmat.

"Este o rachetă nucleară invizibilă"

"Este o rachetă invizibilă care zboară la joasă înălțime și care transportă un focos nuclear, cu o rază de acțiune aproape nelimitată, o traiectorie imprevizibilă și capacitatea de a ocoli limitele de interceptare", a spus atunci Putin.

Cu toate acestea, analiștii occidentali spun că, de atunci, programul a întâmpinat probleme, cu o serie de teste eșuate. În 2019, Nuclear Threat Initiative (NTI), un grup analitic cu sursă deschisă, a declarat că "există un consens în presă, cu un presupus acord din partea serviciilor de informații americane, potrivit căruia Burevestnik a fost testat de 13 ori, cu două succese parțiale".

Citește și: VIDEO Explozii puternice la câțiva zeci de metri de România după un nou atac brutal cu drone rusești

NTI l-a citat pe expertul militar rus Alexei Leonkov, care a descris Burevestnik ca fiind o armă de represalii, pe care Rusia ar folosi-o după rachetele balistice intercontinentale pentru a termina infrastructura militară și civilă și a nu lăsa nicio șansă de supraviețuire.

Imagine

Tot în discursul său de la Forumul Valdai, Putin a declarat că este posibilă revocarea ratificării tratatului de interzicere a testelor nucleare.

Citește și: Alertă în Europa. Rusia pune rachetele balistice intercontinentale „SATAN II” în stare de luptă

"Statele Unite au semnat actul internațional corespunzător, documentul, tratatul de interzicere a testelor cu arme nucleare, iar Rusia l-a semnat. Rusia a semnat și a ratificat, iar Statele Unite au semnat, dar nu au ratificat", a declarat Putin la Soci.

Președintele rus a adăugat că el consideră că este potrivit să "oglindească maniera Statelor Unite" și să revoce ratificarea Rusiei.

"Dar aceasta este o întrebare pentru deputații Dumei de Stat. În teorie, această ratificare ar putea fi revocată. Dacă vom face acest lucru, va fi destul de suficient", a precizat Putin.

Testele nucleare subterane au fost interzise prin Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare din 1996. SUA și China au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat.

Racheta "Cernobîlul zburător" a ucis cinci oameni de știință în 2019

Racheta experimentală cu propulsie nucleară a înregistrat eșecuri repetate, inclusiv în august 2019, când a avut loc un incident tragic în care cinci oameni de știință au pierit.

O provocare majoră pentru inginerii ruși a fost activarea unității de propulsie nucleară, care ar fi trebuit să intre în funcțiune după ce propulsoarele cu combustibil solid ar fi dus racheta în atmosferă.

Citește și: SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie: Prima unitate F-35A din Europa dotată nuclear

Conform informațiilor furnizate de agențiile de spionaj americane, mai multe persoane, inclusiv personal de la baza de teste, au fost victimele incidentului din 2019.

Potrivit oficialilor americani, această categorie de rachetă de croazieră, având o rază teoretică de acțiune de 22.000 de kilometri, ar avea capacitatea de a ajunge până în Statele Unite, însă până în prezent, nu a atins niciodată această distanță estimată.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te