SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie: Prima unitate F-35A din Europa dotată nuclear

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.09.2023 - 20:10
SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie. - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie. Investesc în crearea unor depozite speciale pentru arme nucleare la RAF Lakenheath.

SHARE

SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie. Investiția în crearea unor depozite speciale pentru arme nucleare la RAF Lakenheath va oferi aeronavelor americane la această bază aeriană capacitatea de a folosi bombe nucleare B-61-11/12.

Pentagonul a asigurat o finanțare de 50 de milioane de dolari pentru a dezvolta proiecte care să creeze infrastructura adecvată pentru desfășurarea și depozitarea armelor nucleare și a personalului.

SUA desfășoară rachete nucleare în Marea Britanie. Prima unitate F-35A din Europa dotată cu B-61-11

RAF Lakenheath este folosită de cea de-a 48-a Aripă de luptă a Forțelor Aeriene americane, formată din escadrilele 492, 493, 494 și 495.

Unitățile sunt echipate cu avioane de luptă F-15E Strike Eagle, utilizate în mod activ de către comandamentul SUA pentru operațiunile de peste mări.

În bugetul de apărare pentru 2023, Marea Britanie a fost adăugată pe lista țărilor în care sunt în curs de desfășurare investiții în infrastructură pentru unități de depozitare „arme speciale” în Europa, alături de Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

Statele Unite au retras 110 de arme nucleare din Marea Britanie în 2007, acestea fiind transferate în alte baze de depozitare din Europa.

Citește și: Alertă în Europa. Rusia pune rachetele balistice intercontinentale „SATAN II” în stare de luptă

În prezent, Statele Unite își regrupează aviația la RAF Lakenheath și înlocuiesc avioanele de vânătoare F-15E cu F-35A mai moderne.

În acest an, aeronava a primit un certificat pentru utilizarea bombelor nucleare B-61-12, urmând să devină prima unitate F-35A din Europa, parte din Escadrila 495 de luptă, care va putea folosi bombe nucleare.

Citește și: Anunțul care cutremură Moscova. Temutele tancuri americane M1 Abrams intră pe front în Ucraina

Marea Britanie își extinde personalul și facilitățile pentru producția de centrale nucleare și focoase, dorind să crească producția de reactoare nucleare în scopuri militare și comerciale.

Sectorul nuclear din Marea Britanie este în prezent în curs de extindere pentru o comandă mare de submarine nucleare în cadrul proiectului SSN-AUKUS al Australiei.

Pe lângă comenzile de export, Regatul Unit investește în infrastructură pentru construcția și exploatarea submarinelor nucleare ale proiectului Dreadnought cu rachete balistice nucleare cu rază intercontinentală Trident 2 D5.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te