Cele mai mari descoperiri arheologice din 2022: Mumiile cu limbi de aur

DE Elena Andrei | 31.12.2022 - 18:57
Cele mai mari descoperiri arheologice din 2022: Orașul Morților/Foto: history
Limbi de aur descoperite în mumii/Foto: history

Anul 2022 a fost un an mare pentru descoperirile arheologice, de la misterioasele mumii cu limbi de aur, la oase de dinozaur extrem de vechi.

SHARE

Sarcofagele cu chipuri pictate

La începutul lunii decembrie, au fost descoperite portretele a două mumii, care se presupune că arată chipurile reale ale defuncților, potrivit autorităților egiptene în domeniu.

Arheologii egipteni au făcut descoperirea la situl de săpături Gerza din Fayoum, Egipt, care se află la aproximativ 75 de mile sud-vest de Cairo. 

Cele două opere de artă în culori, cunoscute și sub numele de "portretele Fayoum", sunt primele de acest fel descoperite în peste un secol.

Din acest motiv, ele se numără printre "cele mai importante descoperiri arheologice care au fost găsite în timpul sezonului actual", a declarat Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților.

Adel Okasha, șeful Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, a precizat că echipa a găsit portretele într-o casă funerară "cu o podea făcută din mortar de var colorat și decorată cu dale interschimbabile".

Sarcofagul roz din "Orașul morților”


În septembrie, un sarcofag roz rar a fost descoperit de arheologi în celebra necropolă Saqqara din Cairo.

Acesta a fost găsit lângă piramida regelui Unas din necropola Saqqara - cunoscută și sub numele de "Orașul morților" - în apropiere de Cairo.

Datând de acum 3.300 de ani, se spune că sicriul de granit ar fi aparținut unui politician proeminent care a trăit în timpul domniei regelui Ramses al II-lea.

Descoperirea a fost anunțată de Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților într-un comunicat, care a precizat că trupul "oficialului de rang înalt" aflat în interior a fost luat de hoții de morminte cu sute sau chiar mii de ani în urmă.

Pe sarcofag au fost găsite sculpturi realizate din granit roz care scriau numele proprietarului său, "Ptah-M-Wiah".

Potrivit hieroglifelor inscripționate pe el, acesta administra un templu pe care Ramses al II-lea îl construise în orașul antic Teba.

Mumiile cu limbi de aur

La sfârșitul lunii noiembrie, cercetătorii au descoperit mumii antice cu limbi de aur plasate în gură.

Descoperirea a fost făcută în necropola Quweisna, situată în guvernoratul Menoufiya, în centrul Deltei Nilului, la nord-vest de Cairo.

Au fost dezgropate, de asemenea, amulete funerare din piatră, scarabei și vase din perioadele egipteană antică târzie, ptolemeică și romană.

"Mumiile cu limbi de aur se află într-o stare de conservare proastă", a declarat Mustafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităților.

Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților a speculat în 2021 că îmbălsămătorii au confecționat limbi de aur pentru a-i ajuta pe cei morți să navigheze în viața de apoi.

Experții suspectează, de asemenea, că limbile de aur erau folosite de egiptenii antici pentru a-i ajuta să intre în grațiile lui Osiris, stăpânul lumii subterane. Dar, de fapt, rolul acestora, la persoane care nu sunt de viță regală, după cum arată nivelul slab de îmbălsămare, rămâne un mister.

Cele mai vechi fosile de dinozauri africani

Cel mai vechi dinozaur african descoperit vreodată a fost dezvelit în Zimbabwe în luna septembrie a anului trecut.

Supranumit Mbiresaurus raathi, o echipă de cercetători internaționali a descoperit dinozaurul în formațiunea Pebbly Arkose din nordul Zimbabwe. Cercetarea a fost publicată în revista Nature în aceeași săptămână.

Primul nume al dinozaurului, "Mbire", este inspirat de dinastia Shona, care a condus odinioară regiunea.

Între timp, numele de familie al dinozaurului îl onorează pe Michael Raath, un bărbat care a ajutat la descoperirea primelor fosile din zonă, a relatat Live Science.

Mbiresaurus raathi este clasificat ca fiind un sauropodomorf, ceea ce îl face un predecesor al sauropodelor cu gât lung, potrivit studiului.

Având o înălțime de aproximativ 1,80 metri, dinozaurul avea un gât lung și cântărea între 2 și 65 de kilograme.

Fosilă rară de dinozaur cu mâncare nedigerată

Cercetătorii au descoperit rămășițele unui mic mamifer în fosila unui Microraptor.

Microraptorii sunt mici dinozauri cu patru aripi care au cutreierat Pământul în timpul formării Jiufotang din Cretacicul timpuriu, în urmă cu aproximativ 125-120 milioane de ani.

Deși cercetătorii au mai descoperit fosile și eșantioane de Microraptors, această nouă descoperire a făcut lumină asupra regimului lor alimentar.

Paleontologul de vertebrate Hans Larsson de la Universitatea McGill a declarat că descoperirea a fost o adevărată surpriză.

"La început, nu mi-a venit să cred", a explicat Larsson în studiul publicat.

"Era un picior de mamifer micuț, asemănător unui rozător, de aproximativ un centimetru, perfect conservat în interiorul unui schelet de Microraptor."

"Aceste descoperiri sunt singurele dovezi solide pe care le avem despre consumul de hrană al acestor animale dispărute de mult timp - și sunt excepțional de rare", a precizat acesta.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te